EVROPSKA UNIJA

Iz Brisela za "Dnevni avaz" o sankcijama zbog ugrožavanja mira: Imamo niz instrumenata da reagiramo

Od 2011. godine EU ima uspostavljen okvir sankcija koji joj omogućava uvođenje restriktivnih mjera protiv osoba koje ugrožavaju sigurnosnu situaciju

O sankcijama odlučuju države članice EU u Vijeću Evrope. Evropsko vijeće

Nerma Ajnadžić

5.8.2023

Evropska unija suzdržava se od komentiranja američkih odluka koje se tiču njenog okvira sankcija u vezi sa zapadnim Balkanom, jer je to stvar američkih vlasti.

Ovo je rečeno za "Dnevni avaz" iz Brisela na naš upit EU o posljednjim osobama koje je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva finansija SAD dodao na listu sankcioniranih osoba zbog ugrožavanja stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i koje predstavljaju daljnju prijetnju budućoj integraciji zemlje u euroatlantske institucije.

Strateški cilj

Riječ je o zvaničnicima iz manjeg bh. entiteta RS Željki Cvijanović, članici Predsjedništva BiH, Nenadu Stevandiću, predsjedniku NSRS, Radovanu Viškoviću, premijeru RS, i Milošu Bukejloviću, ministru pravde RS.

- Za vlade i vlasti u regionu je ključno da nastave reformske procese i održe zapadni Balkan na putu ka EU, uključujući oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. EU i SAD dijele ovaj strateški cilj - naveo je portparol EU za „Avaz“.

Ovaj odgovor u skladu je s odgovorom Delegacije EU u BiH za naš medij nakon uvedenih sankcija.

No, zvaničnike u Briselu smo upitali hoće li EU, odnosno njene članice uvoditi sankcije zbog podrivanja Dejtona i samim tim ugrožavanja mira i stabilnosti za zapadnom Balkanu. Posebno uzimajući u obzir to što sankcionirani političari, među kojima se još ranije našao i predsjednik RS Milorad Dodik, konstantno izjavljuju da ih američke sankcije ne dotiču, jer se radi o finansijskim sankcijama, a oni nemaju nekretnine u SAD niti planiraju putovati tamo.

A sankcije zemalja članica EU itekako bi ih dotakle.

- Sa strane EU, imamo niz instrumenata da reagiramo ako se situacija dalje pogorša. Od 2011. godine EU ima uspostavljen okvir sankcija koji joj omogućava uvođenje restriktivnih mjera protiv osoba koje ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum. A na državama članicama je da odluče o tome u Vijeću Evrope - rečeno nam je iz Brisela.

Dijalog rješenje

Naglašeno je da EU nastavlja ohrabrivati lidere da riješe situaciju kroz dijalog.

- A sve kako bi omogućili zemlji da se okrene ka implementaciji konstruktivne agende kroz ubrzanje reformi EU, u skladu sa svojom perspektivom EU, posebno sada kada je zemlji dodijeljen status kandidata za članstvo u EU - zaključeno je u odgovoru iz Brisela.

Osjetiti posljedice

Mnogi političari iz entiteta RS oglasili su se nakon što je OFAC dodao Cvijanović, Viškovića, Stevandića i Bukejlovića na crnu listu. Mahom su krivili Amerikance da rade protiv njih, ali i to da je to „nemoć Amerike“. Više njih je istaknulo kako neće ni osjetiti posljedice sankcija.

S druge strane, mnogi pozivaju upravo EU da napokon pribjegne sankcijama za one koji običnim građanima u BiH zagorčavaju život i čine ga gotovo nemogućim. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.