SARAJEVO

Elmedin Konaković razgovarao sa rezidentnom koordinatoricom UN Ingrid Mekdonald

Tokom susreta, posebno značajnim u procesu pristupanja EU, naglašena je provedba ciljeva održivog razvoja

Konaković i Mekdonald. MVP BiH

S. S.

9.8.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se  sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Mekdonald (Macdonald).

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo uspješnom prezentacijom drugog Dobrovoljnog nacionalnog pregleda Bosne i Hercegovine o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review) na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini (HLPF) u Njujorku prošlog mjeseca.

Na sastanku je razgovarano o djelovanju Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih naroda kao i mogućnosti da BiH koristi sredstva Fonda za različite oblasti do 2027. godine. Istaknuto je da su projekti predviđeni podrškom Fonda u potpunosti usklađeni s Okvirom suradnje za održivi razvoj. Bilo je riječi i o inicijativi i ulozi Odbora za mirovnu saradnju BiH.

Tokom susreta, posebno značajnim u procesu pristupanja EU, naglašena je provedba ciljeva održivog razvoja. Ocijenjeno da je dosadašnja saradnja bila uspješna, te je iskazana obostrana spremnost za nastavak saradnje na budućim projektima.

Najavljen je i nastavak suradnje u okviru kampanje „12 dana mira” od 21. septembra - Međunarodnog dana mira do 2. oktobra - Međunarodnog dana nenasilja, kao globalnom pozivu na svjesnost o važnosti i stalnoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.