OPASNE IGRE

Vlast spava, Bakir radi šta hoće: SDA i dalje prisluškuje građane

Danas ova stranka za mutne poslove koristi penzionisanog obavještajca Muriza Druškića, aktera brojnih afera

Izetbegović i Mehmedagić: Ne mire se s gubitkom vlasti i pozicija. Avaz

Miralem  Aščić

10.8.2023

Strukture u SDA okupljene oko Bakira Izetbegovića, lidera stranke, ne mire se s činjenicom da nisu dio vlasti, pa zbog toga i dalje ne prežu od toga da, putem pojedinaca bliskih obavještajnim strukturama, nezakonito prisluškuju građane i pojedine političare i za to koriste državnu kompaniju.

Posebne mjere

SDA, dok je bila dio vlasti, uz pomoć teško kompromitiranog crnolistaša Osmana Mehmedagića Osmice, bavila se praćenjem i prisluškivanjem opozicije, političara koji im nisu bili po volji, ali i novinara i pojedinaca koji su stali na žulj bračnom paru s Poljina. Ko god je bio protiv SDA, bio je pod posebnim mjerama OSA-e.

Otkrio je to i snimak razgovora Osmice s bivšom tužiteljicom Gordanom Tadić prije tri godine.


Kahriman: Direktor i predsjednik KO SDA. Avaz

Tako su se na meti OSA-e našli svi oni koji su bili protiv režima Bakira Izetbegovića i njegove vladavine duge skoro 30 godina. Međutim, situacija ni danas nije bolja. SDA i dalje preko svojih kadrova u „BH Telecomu“ (na čelu firme Sedin Kahriman, predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora SDA), tačnije odjela za praćenje, obavlja mutne poslove u korist ove stranke. Upitno je koliko se pridržavaju sudskih naredbi za prisluškivanje i čije sve brojeve koriste za opasne političke igre.

Očita kontrola

Najbolje je to ilustriralo saopćenje Stejt departmenta kada su Mehmedagića stavili na crnu listu.

- Mehmedagić je koristio javno preduzeće “BH Telecom” kako bi s mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA - naveli su.

Danas ova stranka za mutne poslove koristi penzionisanog obavještajca Muriza Druškića, čiju je i fotografiju teško naći. On je bio optužen u aferi „Sigurnosne provjere“, zajedno s Osmicom i Selmom Cikotićem, bivšim ministrom sigurnosti BiH, ali je Sud BiH odbio optužnicu Tužilaštva.

Fahrudin Radončić, dok je bio ministar sigurnosti BiH, protivio se imenovanju Druškića za člana Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera, ali je radikalna Bisera Turković, tadašnja ministrica diplomatije, ipak ubacila njegovo ime na sjednicu Vijeća ministara, mimo prijedloga lidera SBB-a.

Tada se sumnjalo, a kasnije potvrdilo da je Mehmedagić radikalnoj ministrici Turković dostavio imena Ismaila Sarića i Murisa Druškića kako bi preko njih kontrolirao rad Komisije i kako bi svako njegovo mišljenje i tvrdnja bili potvrđeni.

Osmica je preko Druškića upravljao procesom sigurnosnih provjera, tačnije želio je da svaka žalba na odluku OSA-e bude pod njegovom kontrolom.

Korist SDA

Sada isti taj Druškić, koji je penzionisani pripadnik OSA-e, radi u „BH Telecomu“, sektoru koji radi na prisluškivanju. Umjesto procesuiranja, Druškić je nagrađen za svoje „poslove“ koje je radio i još radi u korist SDA.


SDA krije Muriza Druškića. Twitter

Međutim, troma vlast – trojka i HDZ – ne rade ništa na reformi pravosuđa i ne hvataju se ukoštac s ključnim problemima. I dalje je pitanje zašto se čeka na smjenu Kahrimana i ko je i kako dozvolio da Druškić koristi listing “BH Telecoma” za mutne poslove.

Upozorenje Fahrudina Radončića

Lider SBB-a Fahrudin Radončić godinama je upozoravao na zloupotrebe državnih institucija kada je u pitanju prisluškivanje opozicije. I sam je na svojoj koži osjetio montirani sudski proces, praćenje, a bio je suočen i s dodavanjem nepostojećih rečenica na transkript razgovora koje je vodio. Tim su procesima rukovodile tadašnje strukture u SIPA-i, okružene nedavno smijenjenim Vahidinom Šahinpašićem Šajom.


“BH Telecom”: Zloupotreba državne kompanije. Avaz

Promjene u OSA-i i FUP-u

Već su vidljive promjene u OSA-i s dolaskom Almira Džuve, ali i FUP-u nakon imenovanja Vahidina Munjića za v. d. direktora ove policijske agencije. Džuvo je sklonio Osmicine „agente“, ali bez novog pravilnika o radu OSA-e, čije odobrenje mora dati Vijeće ministara, svezane su mu ruke za temeljitije promjene.

Munjić je sklonio Ibru Bešliju, Nermina Šehovića, Elvira Hubjera, na čelu MUP-a KS je novi komesar, u Tužilaštvu BiH je Milanko Kajganić, koji je oformio tim za Sky. Vrijeme je da vlast, prije svega trojka, počne raditi snažnije na promjeni kadrova koji državne institucije koriste u političke svrhe.

Druškić i Mehmedagić su povezani s kriminalnim podzemljem i plaćenim ubicama koji su planirali likvidaciju pojedinih političkih lidera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.