UBISTVO ZAROBLJENIKA

Određen jednomjesečni pritvor Čapljincu koji živi u SAD zbog ratnih zločina

Pritvor je određen zbog opasnost od bjega

Čapljincu određen jednomjesečni pritvor. Twitter

H. J. I.

22.8.2023

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar, rješenjem Kantonalnog suda u Mostaru od 22.08.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje 1 (jedan) mjesec, prema osumnjičenom E.R. rođen u Čapljini (1966.), stalno nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. preuzetog Kaznenog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Osumnjičenom E.R. se stavlja na teret da je dana 02.10.1993. godine, oko 10,00 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubistvo dva ratna zarobljenika. 

Kantonalni sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjega. Naime, E.R. je lišen slobode na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana potjernica zbog vođenja kaznenog postupka. 

Kanonalno tužilaštvo HNK u saradnji sa MUP-om HNK intenzivno nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo, saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.