TUŽILAŠTVO HNK

Potvrđena optužnica protiv mostarskih lihvara Denisa Ćatića i Stanislava Lovrića

Oštećenim osobama davali zajmove u novcu uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi te su koristili silu i prijetnju

Tužilaštvo HNK: Sarađivali s FUP-om. Avaz

Meliha Smajkic

23.8.2023

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona su nakon provedene istrage, podigli optužnicu protiv Denisa Ćatića (42) i Stanislava Lovrića (43), oba iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su zajedno, kao supočinitelji počinili krivično djelo lihvarstvo u stjecaju sa iznudom iz KZ F BiH, a na štetu oštećenih H. G., A. Dž. i A. Č.

Također, Ćatiću se na teret stavlja da je počinio krivično djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz KZ F BiH, a Lovrić Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje iz Zakona o oružju i streljivu HNK.

Potvrđena optužnica

Općinski sud u Mostaru je, naveli su iz Tužilaštva HNK optužnicu potvrdio u cijelosti.

- Optuženi se sumnjiče da su u vremenskom periodu od 28.januara 2021.godine do 17.aprila 2023.godine, u Mostaru, oštećenim osobama davali zajmove u novcu uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi te su koristeći silu i prijetnju, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, od oštećenih osoba zahtijevali da im predaju određene novčane iznose - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Pronađeno oružje i streljivo

Optuženi se terete i zbog toga što je kod njih pronađena određena količina oružja, dijelova za oružje i streljiva koju su nezakonito posjedovali.

Podsjetimo, ovaj dvojac je uhapšen 17. aprila u akciji „Game“ koju su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Mostaru izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP). Uhapšeni su nakon primopredaje označenog novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.