SARAJEVO

Počela sjednica Doma naroda: Delegati raspravljaju o važnim evropskim zakonima

Oni će danas razmatrati zakone o VSTV-u, slobodi pristupa informacijama i ombudsmenima

Osnovna pitanja koja su uređena u Prijedlogu zakona su sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudija i tužilaca te članova VSTV-a, osnivanje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene vezane za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudija i tužilaca.  Na dnevnom redu su izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, a u pitanju je također zakon koji je prošao proceduru u Predstavničkom domu, dok će ga Dom naroda sutra razmatrati u drugom čitanju. - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
H. J. I.

30.8.2023

Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Zakon o ombudsmenu za ljudska prava i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama, koje je prethodno usvojio Predstavnički dom u oba čitanja.

U pitanju je zakon o VSTV-u koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Iz Vijeća ministara su naveli da je Zakon o VSTV-u posljednji put izmijenjen 2008. godine, a od tada se pokazalo da je potrebno izvršiti izmjene u nizu odredbi koje su postale zastarjele. Također, zakonodavni okvir je nepotpun i ne garantira u dovoljnoj mjeri nezavisnost, samostalnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa.

Naveli su da je i ranije bilo brojnih pokušaja izmjena tog zakonskog rješenja, ali zbog različitih prepreka taj posao nikada nije priveden kraju, a u međuvremenu usljed ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu bilo je neophodno ciljano poboljšati zakonodavni okvir.

Osnovna pitanja koja su uređena u Prijedlogu zakona su sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudija i tužilaca te članova VSTV-a, osnivanje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene u vezi s disciplinskim prekršajima i postupcima koji se vode protiv sudija i tužilaca.

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, a u pitanju je također zakon koji je prošao proceduru u Predstavničkom domu, dok će ga Dom naroda sutra razmatrati u drugom čitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.