TUŽILAŠTVO HNK

Advokatu iz Tuzle mjere zabrane sastajanja s određenim osobama

Općinski sud u Mostaru u cijelosti prihvatio navode i priložene dokaze

Tužilaštvo HNK: Nastavljaju istragu. M. Smajkić

Meliha Smajkic

8.9.2023

Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 7.septembra 2023. godine, prema osumnjičenom Suadu S. (42), iz Tuzle, određena je mjera zabrane sastajanja s određenim osobama i to E. B., K. E., V. V., R. V., S. H., E. H., R. U. na razdaljini od sto metara, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s produljenim krivičnim djelom davanja lažnog iskaza KZ FBiH u vezi s krivičnim djelom lažnog prijavljivanja KZ FBiH i podstrekavanje na izvršenja ovih krivičnih djela.

Bojazan za važne dokaze 

Potvrdili su to iz Tužilaštva HNK te podsjetili da su u svom prijedlogu tražili od suda određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom iz razloga jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Također, pritvor su predlagali i jer naročite okolnosti ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, R. H. iz Tuzle, svjedoka E. V. (ranije se prezivao H.) , svjedoka V. V. i saučesnicu R. V. i iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo, a za koja se može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna.

FUP nastavlja s istragom

- Iako je sud u cijelosti prihvatio navode i priložene dokaze Tužilaštva, ipak je cijenio da će se i određivanjem mjera zabrane, kao blažih mjera radi osiguranja prisustva optuženog, ostvariti svrha i cilj neometanog vođenja postupka u predmetu koji se vodi protiv optuženog Sade Đ. iz Tomislavgrada - saopćili su iz Tužilaštva HNK.

Naveli su da u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP) nastavljaju s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.