SARAJEVO

Bećirović i Al Ganim: Politički i ekonomski odnosi BiH i Katara kontinuirano se učvršćuju i unapređuju

Sastanku je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

13.9.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ministrom vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ganemom bin Šahinom bin Ganem Al Ganimom (Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim). Sastanku je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ganem bin Šahin bin Ganem Al Ganim zahvalio se Bećiroviću na prijemu i istakao važnost jačanja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Katara.

Dobri i prijateljski odnosi

Bećirović je rekao da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Države Katar vrlo dobri i prijateljski, ali da je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose s obzirom na brojne mogućnosti u oblasti robne razmjene. Bećirović je pozdravio odluku Katara koji je krajem 2019. liberalizirao vizni režim prema državljanima Bosne i Hercegovine, odnosno omogućio dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

Ministar Al Ganim je informisao člana Predsjedništva BiH o posjeti nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, gdje će se upoznati s realizacijom projekata u različitim oblastima koje finansira katarska vlada. On je rekao da Katar trenutno realizira vrijedne projekte u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora istaknuto je da se ove godine obilježavaju tri decenije od uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Države Katar, kao i da je u okviru dugogodišnje saradnje dviju zemalja, Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije pružao podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima.

Intenziviranje saradnje

Tokom razgovora iskazan je interes za intenziviranje saradnje u oblasti namjenske industrije, kao i kulture i sporta. Posebno je naglašen značaj jačanja saradnje olimpijskih komiteta dviju država.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ganem bin Šahin bin Ganem Al Ganim poručili su da će se dodatno učvrstiti dobra bilateralna saradnja koja je prisutna u kontinuitetu trideset godina. Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je do sada realiziran veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi se sa takvom praksom trebalo nastaviti i u narednom periodu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.