OSNOVAO JE MEDVEDEV

Ruska fondacija "Gorčakov" stiže u Banju Luku: Poznati po negiranju genocida u Srebrenici

Konferencija, koja će se održati od 23. do 27.oktobra, trebala bi ukazati na ruske poglede na BiH i geopolitička dešavanja

Najava događaja u Banjoj Luci. Instagram

H. J. I.

21.9.2023

Ruska fondacija "Gorčakov" će zajedno sa Fakultetom bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci organizovati konferenciju pod nazivom "Balkanski dijalog". 

Konferencija, koja će se održati od 23. do 27.oktobra, trebala bi ukazati na ruske poglede na BiH i geopolitička dešavanja.

Kako je objavila fondacija "Gorbačov" diskusije će uključivati teme kao što je promjenjiva geopolitička situacija u regionu i njen utjecaj na sistem opće evropske bezbjednosti, trgovina između balkanskih zemalja i perspektiva saradnje s vanregionalnim akterima, formiranje javnog mnjenja i politička kultura na Balkanu te traektorijam razvoja odnosa država regiona s Rusijom.

Poseban akcenat će, kako su istaknuli, biti stavljen na aktiviranje saradnje između Rusije i država balkanskog poluostrva u savremenim uslovima.

Interesantno je da ovu konferenciju organizuje fondacija koju je osnovao Dmitrij Medvedev dekretom ruskog predsjednika Vladimira Putina te joj je cilj artikulisanje ruskih potreba. Fond je osnovan 2010. godine i djeluje s misijom poticanja razvoja javne diplomatije i podrške stvaranju javne, političke i poslovne klime u inozemstvu, povoljne za Rusiju.

Uz to, ova fondacija je podržala i konferenciju o ratu u BiH koja je inicirana u RS nakon usvajanja izvještaja kojim se negira genocid u Srebrenici i umanjuju ratni zločini u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.