BAKIROV JURIŠNIK

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane: Ko će naslijediti Zildžića u Parlamentu FBiH kada bude presuđen

Izborni zakon BiH kaže da bez mandata ostaju izabrani i imenovani zvaničnici koji su osuđeni na najmanje šest mjeseci zatvorske kazne

Salko Zildžić. Facebook

21.9.2023

Zastupnik SDA u Predstanvičkom domu Parlamenta FBiH i Bakirov jurišnik Salko Zildžić već četvrti dan se nalazi u pritvoru u Srbiji.

On je preko granice pokušao prenijeti pištolj i tereti se za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. Krivičnog zakona Srbije.

Kako je pojasnio za portal "Avaza" njegov advokat Ljubiša Radulović za ovo krivično djelo je predviđena zatvorska kazna od dvije do 12 godina zatvora. Postoji mogućost da se zbog olakšavajućih okolnosti smanji do šest mjeseci.

Dodatni problem

No, to će dodatni problem napraviti Salki Zildžiću. Naime, Izborni zakon BiH kaže da bez mandata ostaju izabrani i imenovani zvaničnici koji su osuđeni na najmanje šest mjeseci zatvorske kazne.

Tako će izricanjem pravomoćne presude Salko Zildžić sigurno ostati bez mandata.

Rezultati SDA u Izbornoj jedinici 3. Screenshot

Salko Zildžić je do mandata došao u Izbornoj jedinici 3, koja obuhvata Tuzlu, Lukavac, Srebrenik i Čelić, kao i Fahrudin Skopljak i Azmir Husić.

Kadar iz Lukavca

Mandat će umjesto Salke Zildžića dobiti naredna osoba sa liste koja je ostala bez mandata, a to je Samira Begić.

Samira Begić je i u prošlom mandatu bila zastupnica u ovom domu. Riječ je o kadru SDA iz Lukavca.

Kako je navedeno na stranici SDA Lukavac uoči oktobarskih izbora ona je doktorica medicine, specijalista medicinske biohemije i laboratorijske dijagnostike.

Predavač je na stručnim simpozijumima i licencirani ispitivač iz Prve pomoći. Predsjednica je OŽ GO SDA Lukavac. U prethodnom mandatu bila je predsjednica Etičke komisije Predstavničnog doma Parlamenta FBiH.

Samira Begić. SDA Lukavac

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.