PROGNOZE

Izdato narandžasto upozorenje za dane vikenda: BiH zbog jakih kiša prijete poplave

Narednih dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, kazao je Krajinović

Najviše padavina očekuje se u Krajini i u južnim i jugozapadnim područjima. Avaz

23.9.2023

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu sedmicu. Padavine bi u pojedinim područjima mogle biti obilnije, tako da su moguće bujične poplave, naročito u urbanim zonama. Najviše padavina očekuje se u Krajini te u južnim i jugozapadnim područjima. Ovo je za „Avaz“ kazao meteorolog Bakir Krajinović.

Ko je ugrožen

- Zbog obilnih padavina na snazi je narandžasto upozorenje za cijelu zemlju za 23. septembar. Usljed novih značajnijih padavina prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Une, Sane, Gline i Korane u Federaciji BiH te Bosne, Usore i Tinje - istakao je Krajinović.

S obzirom na to, dodaje, da su trenutno vodostaji u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren porast. Ono što se prognozira pri ovakvim uvjetima jesu bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima.

Krajinović: Porast vodostaja. Facebook

- Narednih dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, na slivovima Une i Sane, Usore i Tinje te Gline i Korane. Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu - rekao je meteorolog.

Mjere zaštite

Nadležnim institucijama se sugerira da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez. Obavještenje se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može utjecati i na prognozirano hidrološko stanje.

Pljuskovi i grmljavina

U jutarnjim satima u subotu očekuju se kiša, jači pljuskovi i grmljavina u zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne, a u ostatku dana i tokom noći u cijeloj zemlji. Širom zemlje se očekuju intenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava. U nedjelju se prognozira oblačno i osjetno svježije vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima. Poslije podne padavine prestaju u Hercegovini, a do kraja dana ili tokom noći i u ostatku zemlje. Već u ponedjeljak se očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u utorak pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblake. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.