NAKON PRIZNANJA KRIVICE

Čeka se odluka Suda: Hoće li Salko Zildžić danas biti pušten iz pritvora, evo šta kaže sudija Milinković

Sporazum predviđa kaznu kućnog zatvora od godinu dana, ali da li je sve po zakonu

Salko Zildžić. N1

Miralem  Aščić

25.9.2023

Salko Zildžić potpisao je u petak Sporazum s Višim javnim tužilaštvom u Užicu o priznanju krivice. Sporazum predviđa kaznu kućnog zatvora od godinu dana. Sporazum je proslijeđen Višem javnom sudu.

Ukoliko ga Sud u najkraćem prihvati, Zildžiću, koji je uhapšen u Srbiji, bit će ukinut pritvor. No, pitanje je hoće li Viši javni sud u Užicama prihvatiti sporazum Tužilaštva.

Ročište zakazano za 12 sati

O tome će se više znati danas iza 12 sati, što je za "Avaz" potvrdio i sudija Zoran Milinković. Kako nam je rekao, ročište je zakazano u 12 sati.

Sporazum između Tužilaštva i Zildžića postoji, ali moramo vidjeti da li je on dobar i dali ima uslova da to sud prihvati. Vidio sam da ima ta priča godinu dana kućnog zatvora, ali to moramo da potvrdimo, da li je sve uredu po Zakonu - kaže Milinković.

Zildžić je uhapšen prije sedam dana graničnom prijelazu Bajina Bašta nakon što je u njegovom auto pronađen pištolj.

Šta se desilo?

Međutim, prema sporazumu koji su Zildžić i njegov advokat isposlovali sa srbijanskim tužilaštvom, kazne praktično neće ni biti, pa bi Zildžić trebao biti pušten i prije nego što istekne 30-dnevni pritvor koji mu je prethodno određen.

Šta se u međuvremenu desilo, kako je postupak ekspresno proveden, jesu li telefonske linije između Sarajeva i Beograda bile usijane, javnosti za sada nije poznato, ali očigledno je funkcioner SDA imao značajno drugačiji tretman u odnosu na bh. patriote koje su se ranije nalazile na udaru srbijanskog pravosudnog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.