NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Predstavnički dom PFBiH: Podržan Nacrt izmjena Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, slijedi javna rasprava

Prijedlog zakona ide sada na potvrđivanje Domu naroda ovog parlamenta

Sa današnje sjednice. Fena

FENA

27.9.2023

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije prihvaćen je jednoglasno danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Platežno sredstvo za kupovinu stanova

Donošenje ovog zakona predloženo je po skraćenoj proceduri usvajanja, radi produženja roka kojim se propisuje važenje i korištenje certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Federalno ministarstvo finansija smatra da bi istekom zakonskog roka (30. juna 2023. godine), svim osobama kojima se po okončanju procedure za povrat stanova dodijeli stan ili koja ostvare povrat stanova po osnovu stanarskog prava, bila uskračena mogućnost otkupa za certifikate u skladu sa članom '12. stav (3) navedenog zakona, s obzirom da je dostavljena Inicijativa Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine za produženje roka narednih godinu dana za otkup stanova u certifikatima.

Obavezna osiguranja u saobraćaju

Osnovanost navedene izmjene utvrđena je članom 18. stav (3) navedenog zakona, gdje je već ostavljena mogućnost da se rok za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo može produžavati zavisno od promjena propisa iz oblasti restitucije.

Jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. 

Potrebnu većinu dobio je i Nacrt Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju. Prijedlog zakona ide sada na potvrđivanje Domu naroda ovog parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.