SARAJEVO

Ambasador Marfi i Krišto: Najbolji način da se zaštiti BiH je poštivanje Dejtonskog sporazuma

Krišto je istaknula kako nedavno usvajanje reformskih zakona pokazuje neupitnu opredijeljenost BiH nastavku ispunjavanja uvjeta za daljnji EU put

Ambasador Majkl Marfi i Borjana Krišto. VMBiH

H. J. I.

27.9.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Majklom Marfijem (Michael Murphy) o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima koje vlasti na državnom nivou provode s ciljem približavanja Evropskoj uniji.

Predsjedavajuća Krišto se zahvalila ambasadoru Marfiju na kontinuiranoj podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju Bosni i Hercegovini na njenom putu integriranja u Evropsku uniju.

Krišto je istaknula kako nedavno usvajanje reformskih zakona pokazuje neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine nastavku ispunjavanja uvjeta za daljnji evropski put. Dodala je da su u toku konstruktivni razgovori o ispunjavanju preostalih uvjeta za napredak naše zemlje u procesu evropskih integracija te kazala kako očekuje uspjeh u tom pravcu. 

Sa održanog sastanka. VMBiH

Povodom sastanka, na Twitteru su se oglasili i iz Ambasade SAD u BiH. 

- Sastao sam se danas sa Borjanom Krišto, te smo razgovarali o vitalnoj važnosti odbrane BiH i njenih državnih institucija od napora da se one potkopaju, posebno od strane vladajuće koalicije u RS.

Najbolji način da se zaštiti BiH i izgradi bolja budućnost koju njeni građani zaslužuju je da odgovorni lideri poštuju Dejtonski mirovni sporazum, ostave svoje uske političke interese po strani i donose reforme koje u potpunosti ispunjavaju evropske i međunarodne standarde za demokratiju, vladavinu prava i ekonomski rast - naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.