POČELA 21. SEPTEMBRA

Konaković i Mekdonald domaćini prijema povodom završetka kampanje "12 dana mira"

Konaković je da će BiH nastaviti saradnju sa svim državama članicama UN-a, s ciljem doprinosa globalnom prosperitetu i stabilnosti

Elmedin Konaković i Ingrid Mekdonald. MVP BiH

H. J. I.

2.10.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Mekdonald (Macdonald) bili su danas domaćini prijema povodom završetka kampanje “12 dana mira”.

Agenda održivog razvoja 2030

Tom prilikom ministar Konaković je u svom obraćanju istaknuo da u sklopu partnerstva s Ujedinjenim narodima, Bosna i Hercegovina cijeni UN-ovu Agendu održivog razvoja 2030, čiji je cilj stvaranje mira i prosperiteta za sve ljude u svijetu. Osvrnuo se i na održano 78. zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda na kojem je prošlog mjeseca sudjelovao te naglasio kako je u Njujorku imao brojne konstruktivne sastanke vezane uz saradnju na polju mira i napretka, kao i budućih oblika saradnje. Ocijenio je da smo nakon svih tih susreta u BiH ohrabreni da radimo još više, kada je u pitanju napredak i predanost ciljevima koje UN promiče. Poručio je da će BiH nastaviti saradnju sa svim državama članicama UN-a, s ciljem doprinosa globalnom prosperitetu i stabilnosti. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina aktivno radi na izravnom sudjelovanju i članstvu u glavnim tijelima Ujedinjenih naroda te izrazio zahvalnost Uredu rezidentnog koordinatora UN-a u BiH na dosadašnjoj saradnji.

Ciljevi kampanje

Rezidentna koordinatorica Macdonald izrazila je zadovoljstvo što UN zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova BiH već četvrtu godinu provodi kampanju “12 dana aktivizma za mir”. Podsjetila je na ciljeve kampanje, među kojima su, naglašavanje pozitivnih primjera i pobornika mira diljem BiH, promoviranje na globalnom nivou društvene svijesti i budnosti o kontinuiranoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira, poboljšanje partnerstva između privatnog sektora, civilnog društva, pobornika mira, vjerskih organizacija i medija. Izrazila je nadu da će se kampanja uspješno promovirati i na globalnom nivou.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini i ove godine su uspješno sarađivali u okviru kampanje „12 dana mira” koja je simbolično počela 21. septembra, kada se obilježava Međunarodni dan mira, a završava 2. oktobra, na Međunarodni dan nenasilja, kao globalni poziv na svjesnost o važnosti i stalnoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.