ANALIZA

Vrijeme je da Komšić i Bećirović pokrenu akciju protjerivanja mađarskog ambasadora iz Sarajeva

EUFOR sa mađarskim komandantom je crvena linija, to je kao da lisicu puštate da čuva kokošinjac

Dodik i Orban. predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Fadil Mandal

2.10.2023

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je danas u Budimpešti svoje dobro poznate antibosanske stavove. Podrškom Miloradu Dodiku i njegovoj separatističkoj i nacionalističkoj politici, Orban se pozicionira kao vođa antibriselske, protrampovske i ultradesničarske skupine zemalja koje jesu članice Evropske unije, ali njihova politika je u glavnim pravcima duboko antievropska, ksenofobična i islamofobna.

Orban, zasada, ne nailazi na adekvatnu reakciju iz zvaničnog Sarajeva, iako njegova agenda za zapadni Balkan bez ikakve ograde forsira samo srpsku nacionalističku i hegemonističku politiku Aleksandra Vučića u Beogradu i Milorada Dodika u Banjoj Luci.

Šta, dakle, rade Denis Bećirović i Željko Komšić, koji se okolo razbacuju pismima i lupanjima po prstima i za puno sitnije provokacije koje udaraju u temelje državnosti BiH?

Nije vrijeme za bonton

Zašto ne pozovu mađarskog ambasadora u Predsjedništvo BiH i upozore ga da otvorena mađarska podrška Dodiku i njegovoj ratnohuškačkoj, secesionističkoj politici, ima cijenu koju Mađarska za početak mora platiti protjerivanjem njenog ambasadora iz Sarajeva.

Također, jedinstven glas probosanskih stranaka i u vlasti i u opoziciju protiv mogućeg dolaska mađarskog komandanta na čelo EUFOR-a mora mnogo jače i odlučnije odjeknuti i u Briselu, i u Berlinu, i u Vašingtonu.

Nije vrijeme za diplomatsko ustezanje i bonton. EUFOR sa mađarskim komandantom je crvena linija. To je kao da lisicu puštate da čuva kokošinjac.

Sanitarni koridor

Ako već Orban prkosi Briselu i Vašingtonu i ruši sanitarni koridor koji se polako zatvara oko Dodika, zašto bi iko iz Sarajeva imao razumjevanje i diplomatskog takta prema Viktoru Orbanu kao osvjedočenom neprijatelju Bosne, bosanskih patriota i posebno Bošnjaka kao njenog najbrojnijeg naroda.

U tom smislu čini se smislena i ideja bojkota i mađarske države i njenih kompanija i proizvoda. Neće to, naravno, nanijeti bogznakakvu štetu Orbanu, ali će ova zemlja i njeni građani makar simbolično pokazati da imaju državotvorno dostojanstvo na koje se ne može zalijetati baš svaka desničarska protuha kada joj to padne na pamet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.