OPORAVAK RUDNIKA

Lakić sa direktorima EPBiH i RMU Kreka: Proizvodnja povećana, plata isplaćena 10. u mjesecu

Stanje koje je nova uprava zatekla u rudniku „Kreka“ bilo je katastrofalno

Rad nove uprave na čelu s direktorom Dizdarevićem nakon desetak dana već daje određene pozitivne pomake. Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću

FENA

13.10.2023

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo Sanel Buljubašić, sa saradnicima, održali su drugi u nizu sastanaka s rukovodstvom RMU „Kreka“ d.o.o. Tuzla na čelu sa v.d. direktora Rudnika Elnurom Dizdarevićem.

Stanje koje je nova uprava zatekla u rudniku „Kreka“ bilo je katastrofalno, posebno u vezi proizvodnih količina uglja za potrebe Elektroprivrede BiH, te ostali problemi o kojima će se intenzivno razgovarati u narednom periodu, pri čemu se prije svega misli o nastavaku restrukturiranja rudnika s ciljem povećanja produktivnosti svakog radnika.

Nova uprava

Rad nove uprave na čelu s direktorom Dizdarevićem nakon desetak dana već daje određene pozitivne pomake i očekivanja su da se do kraja mjeseca stabilizuje proizvodnja uglja u rudniku uz tendenciju postepenog rasta s ciljem dostizanja optimalne proizvodnje za pozitivno poslovanje rudnika. Tokom prošlog mjeseca proizvedena je 101 hiljada tona uglja, a do kraja oktobra se ka Elektroprivredi BiH očekuje isporuka u količini 120 hiljada tona uglja. U utorak, 10. oktobra, isplaćena je i plaća za septembar bez kašnjenja, što dosad nije bio slučaj i što pokazuje pozitivan trend stabilizacije rudnika u finansijskom poslovanju.

Direktor Dizdarević se tokom razgovora zahvalio na dobroj saradnji i koordinaciji s Ministarstvom i Elektroprivredom BiH naglašavajući da je pozitivno iznenađen stepenom interesovanja za rješavanje problema rudnika „Kreka“, te ukazao da je posvećen oporavku rudnika.

Vraćanje u planske aktivnosti

- U sveobuhvatnu podršku Elektroprivrede BiH rudniku „Kreka“ ne treba sumnjati, posebno kada vidimo napore koje nova uprava, u saradnji s rukovodstvom sindikata ulaže da se „Kreka“ vrati na put prosperiteta - istakao je direktor Buljubašić dodavši da povećanje proizvodnje za Elektroprivredu BiH znači energetsku stabilnost, a „Kreki“ finansijsku.

Buljubašić je rekao da je 120 hiljada tona očekivana isporuka do kraja mjeseca jako velik pomak od onoga što su zatekli.

- Ako to uspijemo i povećati onda možemo reći da se „Kreka“ vraća u planske aktivnosti - dodao je Buljubašić.

U „Kreki“ se, kako je rekao ministar Lakić, stvari polako dovode u red u veoma kratkom roku i na tome čestitaju direktoru Dizdareviću i rukovodstvu Elektroprivrede BiH.

- Nastavljamo pružati podršku oporavku rudnika, posebno kada prepoznamo radan i pošten pristup za oporavak. Preko kratkoročnih dolazimo do dugoročnih rješenja problema ovog rudnika, a svakodnevna koordinacija i uspješna komunikacija uključenih u dobar rad, od uprava Kreke, Elektroprivrede, rukovodstva sindikata i Ministarstva i Vlade Federacije BiH, pokazatelj su šta je potrebno da se posao završi - poručio je Lakić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.