ZAPADNI BALKAN

Austrija očekuje da EU započne pregovore s BiH o članstvu ove godine

Postoje spekulacije da bi se to moglo desiti za vrijeme posjete Ursule fon der Lejen Bosni i Hercegovini

Edštadler: Austrijska ministrica za EU i ustav. AP

N. H.

23.10.2023

Karoline Edštadler (Edtstadler), austrijska ministrica za EU i ustav, istakla je da Austrija očekuje da će EU i BiH započeti pregovore o članstvu u Uniji.

Podrška BiH od brojnih zvaničnika

Edštadler je to istakla nakon što su se pojavili navodi da bi BiH zaista mogla ove godine započeti s pregovorima, a pojedini zvaničnici pozivaju na to da ti pregovori počnu još ove godine.

Postoje spekulacije da bi se to moglo desiti za vrijeme posjete Ursule fon der Lejen (Ursula von der Leyen), predsjednice Evropske komisije, Bosni i Hercegovini, koja je zakazana za sljedeći mjesec.

BiH je krajem prošle godine dobila status kandidatkinje za članstvo u EU, iako se nije ispunilo svih 14 prioriteta Unije.

Odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa je velikim dijelom uslovljena geopolitičkim okolnostima, prvenstveno ruskom agresijom na Ukrajinu.

Dodatni koraci

Ranije su status kandidatkinje dobile Ukrajina i Moldavija.

Bh. političari tvrde da su od dobivanja ovog statusa uspjeli napraviti dodatne korake na putu ka članstvu u EU, što je primarni cilj svih.

Ministrica Edštadler smatra da će Unija otvaranjem pregovora sa BiH pokazati da je predvodnik na prostoru Zapadnog Balkana.

Inače, naglasila je i da Austrija očekuje i da se utvrdi tačan datum pristupa EU za svaku od šest zemalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.