NOVI IZVJEŠTAJ

"Avaz" saznaje: FUP prijavio Ibrahima Hadžibajrića zbog izbornih prevara, falsificirao potpise za podršku!

Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad

FENA

M. Aš

25.10.2023

Federalna uprava policije (FUP) podnijela je danas Tužilaštvu KS novi izvještaj protiv Ibrahima Hadžibajrića, sada već bivšeg načelnika Općine Stari Grad, koji se nalazi u pritvoru u KPZ-u Zenica zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela, saznaje "Avaz".

Njegova stranka

Novi izvještaj tiče se sumnje na koruptivne aktivnosti koje se odnose na izborne nepravilnosti tokom 2018. godine i Hadžibajrićevu tadašnju stranku Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžibajrića, zbog čega je proširena istraga, da je falsificirao potpise za podršku na izborima prije nekoliko godina, a koje je zatim predao CIK-u. 

Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad.

U izvještaju, koji je u posjedu "Avaza", navodi se da su zloupotrijebljeni lični podaci građana, poput imena i prezimena, matičnih brojeva i brojeva ličnih karata.

 - Dokumentiran je i značajan broj slučajeva krivotvorenja ličnih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka osoba koje su neistinito navedene kao osobe koje su prikupljale potpise podrške za predmetni politički subjekt na spornim obrascima - navedeno je.

Naredba Suda

U izvještaju FUP-a se navodi da je, po naredbi Suda, oduzeta sporna dokumentacija iz CIK-a BiH te je saslušano više od 60 svjedoka.

Provjere su obavljene i za više stotina građana s područja Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Doboja, Bratunca, kao i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.