REAKCIJA IZ EU

Oglasila se Delegacija EU: Odjeljenje Apelacionog suda treba biti u Istočnom Sarajevu

Razočarani su što se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH

Satler: Specijalni predstavnik EU u BiH. Fena

N. H.

27.10.2023

Nakon jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije u Sarajevu, Ured Evropske unije je ohrabren viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te početak pregovora o sporazumu s Frontexom. 

S druge strane, razočarani su što se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH, te da im nije u potpunosti jasno zašto se forsira Banja Luka umjesto Istočnog Sarajeva. 

- Ključni prioritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu „unapređenja funkcionisanja pravosuđa“, uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima. Prema shvatanju EU, rasprava se vodila između sjedišta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. U skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći. Temeljem toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.