HRVATSKI MINISTAR

Grlić-Radman u Berlinu: Založio se za što skorije otvaranje pristupnih pregovora EU s BiH

Trenutno čekamo pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana, rekao je

Gordan Grlić Radman. Marko Lukunic/PIXSELL

FENA

2.11.2023

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman podržao je, na konferenciji o jačanju i proširenju Evropske unije u četvrtak u Berlinu, reformske ideje Njemačke koje teže jačanju struktura Evropske unije u svrhu pripreme na daljnja proširenja.

- Mi podržavamo proširenje i smatramo da se taj proces može odvijati paralelno s institucionalnim reformama - rekao je Gordan Grlić-Radman nakon ministarske konferencije pod nazivom "Veća, snažnija Unija" koja je u četvrtak održana u Berlinu.

Grlić-Radman je rekao kako treba razmišljati o svemu onom što ograničava i usporava razvoj i rad EU institucija ali je istakao kako je trenutno najvažnije unutar EU-a postići jedinstvo.

- Prioritet je jedinstvo i solidarnost i jačanje onih instrumenata koji služe boljoj odbrani od ugroza - rekao je Grlić-Radman.

Otvaranje pristupnih pregovora

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao kako se i na ovoj konferenciji založio za što skorije otvaranje pristupnih pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom.

- Mi zagovaramo što skorije otvaranje pristupnih pregovora, najkasnije početkom sljedeće godine. Trenutno čekamo pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana - rekao je Grlić-Radman. Dodao je kako je siguran da je većina zemalja članica sklona podržati početak pregovora jer, kako je rekao, većina čelnika u BiH podržava ulazak, a ulazak BiH u EU je od geopolitičkog i geostrateške važnosti za EU.

- Početak pregovora mogao bi ojačati proevropske snage u BiH i ubrzati reformske procese - rekao je Grlić Radman.

Glede napretka ostalih zemalja zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji Grlić-Radman je rekao kako treba prije svega jačati vladavinu prava i napustiti retoriku koja je u devedesetima dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na glasanje o rezoluciji UN-a o situaciji u Pojasu Gaze.

- Hrvatska se tu ponijela principijelno i glasala protiv rezolucije koja nije spomenula Hamas niti zatražila oslobađanje talaca - rekao je Grlić Radman i dodao kako mu je žao što su se Hrvatskoj pojavile selektivne vijesti koje su "neadekvatno kontekstualizirale rečenice unutar rezolucije".

Zalaganje za mir

- Hrvatska je od početka apsolutno za mir i za mirovni proces na Bliskom istoku... Hrvatska u ovom ratu u kojem se ne spominje agresor ne može biti neutralna ali evo čak ni trajno neutralna Austrija ovom prilikom nije bila neutralna - rekao je Grlić-Radman.

Na današnjoj konferenciji njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok je rekla da je proces proširenja potreban kako bi EU postala još snažniji akter i povećala sigurnost.

Berbok je rekla kako je proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju, potrebno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravljalo o osnaživanju struktura Evropske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizirala je Njemačka u saradnji sa Španijom, koja trenutno predsjedava EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.