BEZ ODLUKE

Na rubu međunarodnog skandala: Vlast ništa nije uradila za dolazak bh. državljana iz Gaze

U grupi koja čeka na polazak iz Kaira je 36 osoba, kojima su potrebne vize

Državljani BiH u Kairu s ambasadorima BiH i Katara. Facebook

Alen Bajramovic

18.11.2023

U subotu istječe rok od tri dana, koliko državljani Bosne i Hercegovine i članovi njihovih porodica koji su evakuirani iz Gaze, prema odluci tamošnjih vlasti, mogu provesti na teritoriji Egipta. Ukupno 36 osoba, uglavnom žena i djece, smješteno je u hotelu u Kairu, a osiguran je i let kojim bi trebali stići u Sarajevo.

Redovne procedure

- Razmatrane su dvije opcije, ali odlučeno je da oni u BiH stignu letom Kairo – Istanbul – Sarajevo. Sve troškove putovanja, kao i smještaja u Kairu snosi prijateljska država Katar - kazao je u petak ujutro za „Avaz“ ambasador BiH u Kataru Semir Halilović.

Ovu informaciju potvrdili su i iz Ambasade Katara u Sarajevu, navodeći da je evakuacija nosilaca stranih državljanstava dio humanitarnih napora Katara i njegove bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu. U petak navečer očekivalo se da iz Gaze bude evakuirano i još šest osoba sa spiska od ukupno 42 bh. državljana, kojima je odobrena evakuacija, a koje tim za evakuaciju u prvom pokušaju nije uspio pronaći.

Uprkos svim naporima na terenu, koordiniranim aktivnostima ambasada BiH u Egiptu, Kataru i Izraelu, još je neizvjesno kada će bh. državljani stići u Sarajevo.

Prema najavama, to bi se trebalo desiti u subotu ili nedjelju, ali sve je do kraja radne sedmice ostalo neizvjesno, jer bh. institucije nisu poduzele ništa na pripremi njihovog dolaska. U grupi koja čeka na polazak iz Kaira je 20 bh. državljana i 16 njihovih srodnika, kojima su potrebne vize.

Curi vrijeme

Za redovni proces njihovog izdavanja nema vremena, pa se očekivalo da će Vijeće ministara BiH svojom odlukom omogućiti da se napravi izuzetak te, u skladu sa Zakonom o strancima BiH, osobama koje su izašle iz rata, koje strahuju za vlastite živote i koje nemaju gdje, iz humanitarnih razloga dozvoli ulazak u zemlju pod posebnim uvjetima.

Dok vrijeme curi, BiH je na rubu međunarodnog skandala u kojem će pokazati da ne mari za vlastite državljane. Tako se može desiti da izbjeglice, koje su 40 dana provele u paklu Gaze, iz Kaira budu prebačene u Dohu, gdje bi čekale da se bh. institucije smiluju i donesu potrebnu odluku. U tom slučaju, državi Katar, koja je poduzela velike napore na njihovoj evakuaciji, smještaju i transportu, treba objasniti zašto se BiH tako postavlja prema svojim građanima.

Pomoć Katara

Nakon što je dao značajan doprinos njihovoj evakuaciji iz Pojasa Gaze, Katar je osigurao avion za prijevoz bosanskohercegovačkih državljana u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ambasade Katara u Sarajevu.

Zvanična Doha, osim spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosit će i troškove smještaja bh. državljana u Kairu. Također, Ambasada Katara im je osigurala prigodne poklone dobrodošlice. Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.