PROBLEMI

Zbog Dodikovog odlaska u Mađarsku otkazan sastanak državne koalicije

Trenutno ne postoji dovoljno tema o kojima smo mogli da dogovaramo na sastancima partija koje sarađuju na nivou Vijeća ministara BiH, kaže Kovačević

Sa jednog od ranijih sastanka državne koalicije. Avaz

S. S. / Federalna.ba

23.11.2023

U NATO vlasti iz RS-a ne žele, ali su zamjerili jer se njihovi ministri nisu našli za stolom sa generalnim sekretarom NATO-a. Da li je posjeta Stoltenberga našoj zemlji, presudila dobrim partnerskim odnosima SNSD-a I HDZ-a, saznat ćemo nakon što se Milorad Dodik vrati sa službenog puta. Jer umjesto na ročište, zatim i na sastanak vladajuće koalicije Dodik je otišao put Mađarske. I kući se vraća sa dodatnih 10 miliona maraka za privredne projekte u RS. A vraća li se sa uslovima koje je postavio kada je krenuo, ili nam slijedi nova blokada, piše Federalna televizija.

Srijeda, dan D za državnu koaliciju. Nastavak suđenja Miloradu Dodiku u Sarajevu, a zatim sastanak partnera u Mostaru. Tako je trebalo biti, a onda je Dodik umjesto u sudnicu otišao u Mađarsku. I tako stopirao sve. Planovi propali. Ni ročišta, ni sastanka.

- Trenutno ne postoji dovoljno tema o kojima smo mogli da dogovaramo na sastancima partija koje sarađuju na nivou Vijeća ministara BiH - poručio je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

- Sastanak će se vrlo brzo održati, tako da sva ona otvorena pitanja koja postoje između političkih subjekata koji participiraju u vlasti na državnom nivou vrlo vjerovatno će se riješiti na tom sastanku i kako bi mogli ići prema sjednici državnog Parlamenta - smatra Albin Muslić, zastupnik SDP u Predstavničkom domu BiH.

Druga sedmica od objavljivanja Izvještaja Evropske komisije prolazi, a u BiH, čini se, ni koraka prema naprijed. Zakon o sudovima i Zakon o sprječavanju pranja novca, naznačeni su kao uslov za otvaranje pretpristupnih pregovora. Do Vijeća ministara nisu došli jer se lideri još nisu usaglasili. Sastanak je trebao biti nova prilika, ali Dodik je partnerima prije odlaska ostavio samo uslove.

- Na dnevni red može da se stavi svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH, ali da prvo treba da se rješavaju pitanja Ustavnog suda BiH, OHR-a i Izbornog zakona -  rekao je Milorad Dodik prije dva dana.

Po želji SNSD-a

Prioriteti iznad prioriteta, reforme u redoslijedu po želji SNSD-a, kod trojke, ipak, neće proći.

- Mi se ne možemo ponašati po principu švedskog stola. Ili idemo ka Evropskoj uniji, ispunjavamo sve prioritete, sve obaveze ili ne ispunjavamo i ne idemo u Evropsku uniju. To je jedan kompliciran proces i ako mi budemo išli ovim puževim korakom, jedan zakon, jedan član zakona postavljamo kao spornim ili kao uslov svega ostalog bojim se da od našeg puta ka Evropskoj uniji i skorog članstva neće biti ništa - dodaje Muslić.

- Dodik nastavlja, naravno, u ucjenjivačkom tonu, da iznosi samo njemu poznate "prioritete": Ustavni sud, OHR i Izborni zakon, iako dobro zna da takav redoslijed i takve ideje nemaju i neće imati podršku niti u Vijeću ministara niti u Parlamentu BiH. Istovremeno, namjerno zaobilazi ostale prioritete iz Mišljenja EK za BiH, koji su uslov za dalji napredak BiH na putu EU integracija - izjavio je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH (NiP).

Višemjesečne pregovore o istim zakonima bez rezultata dodatno bi mogla otežati potencijalna blokada Vijeća ministara BiH. I to kao ishod zategnutih odnosa SNSD-a i HDZ-a BiH. Dobrim partnerskim odnosima presudio je Stoltenberg. S njim za stolom nije bilo ministara iz RS-a. Za sastanak u takvom sastavu Dodik krivi isključivo predsjedavajuću Krišto. Taj potez partneri bi mogli naplatiti izostankom podrške u daljnjem radu.

Poniženje sebe

- Takve stvari se neće tolerisati u periodu pred nama i moram da kažem da apsolutno podržavam jer to na neki način doživljavam i kao poniženje sebe lično, a i na kraju svih onih ljudi zbog kojih sam ja ovdje imenovan kao ministara finansija i trezora BiH - kazao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH (SNSD).

- Takve stvari itekako moraju da dobiju odgovor. A, valjda je poznato već svima da smo mi neko ko itekako zna da da odgovor kada želi da zaštiti interese Republike Srpske - rekao je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

S druge strane, HDZ BiH je bez komentara na optužbe iz RS-a i odgovora na naše pozive. A, kojim putem će partneri nastaviti dalje, teško je prognozirati jer svaka strana gleda u drugom pravcu iako tvrde da idu ka istom cilju - Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.