ZABIO AUTOGOL

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet, može li se dogoditi da Helez procesuira sam sebe?!

OSA je proslijedila informaciju predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto da ne raspolaže nikakvim informacijama o postojanju vojnih kampova

Zukan Helez. Fena

Miralem  Aščić

25.11.2023

Tužilaštvo BiH formiralo je jučer predmet povodom tvrdnji ministra odbrane Zukana Heleza (SDP) da na području RS postoje ruski vojni kampovi za obuku.

Ove tvrdnje Helez će morati predočiti državnim tužiocima, međutim kako "Avaz" saznaje" njegovi navodi nisu tačni. 

Uznemiravanje javnosti

Kako saznajemo iz izvora bliskih Vijeću ministara BiH, OSA je proslijedila informaciju predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto da ne raspolaže nikakvim informacijama o tvrdnjama Zukana Heleza o postojanju bilo kakvih vojnih kampova na području RS-a ni Sarajeva. 

Kako stvari stoje, zbog uznemiravanja javnosti, ali i lažnih tvrdnji, Helez bi, umjesto "terorista" za koje tvrdi da učestvuju u vojnim vježbama mogao biti taj koji će biti procesuiran i zaraditi optužnicu.

Zadovoljavajuća situacija

Inače, sigurnosna situacija u BiH, kada se sagleda političko stanje, je više nego zadovoljavajuća, o čemu govore i pojedini obavještajni pokazatelji.

Prema svemu sudeći, "obavještajni" Helez pobrkao je ruske teroriste sa airsoft klubovima sa područja Pala.

Podsjećamo, on je govorio da ima fotografije koje dokazuju postojanje kampova.  On je navode o vojnim kampovima na istoku BiH najprije iznio gostujući na televiziji N1 2. novembra, govoreći da se radi "o nekim mladim ljudima i nekim ljudima iz Rusije", ne želeći da kaže od koga je dobio te informacije. Kasnije je za Radio Slobodnu Evropu rekao da postoje i u okolini Sarajeva.

Međutim, nije nemoguće da zbog velikog uznemirenja javnosti Tužilaštvo BiH procesuira ministra odbrane BiH, zbog kojega je nastala velika afera u međunarodnim razmjerama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.