ODGOVOR NA UPIT

Iz EUFOR-a za "Avaz": Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju, naveli su

Generalmajor Helmut Habermajer i ministar odbrane BiH Zukan Helez. EUFOR/Avaz

Nerma Ajnadžić

28.11.2023

EUFOR nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova. 

Ovo su odgovorili iz EUFOR-a na naš upit u vezi s izjavom ministra odbrane BiH Zukana Heleza da, navodno, postoje paravojni kampovi u BiH.

- Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH. 

Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima. Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji s bh. vlastima, kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje - naveli su iz EUFOR-a.

Naglasili su da EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja.

- Naša saradnja s predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja, kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu.

EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu s lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju - naglasili su iz EUFOR-a.

Također, dodali su da će EUFOR, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i da održava tijesne veze s partnerima u bh. vlastima.

- EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH - zaključili su iz EUFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.