VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit nakon dvodnevnog zasjedanja PIC-a: Spremni smo štititi BiH ukoliko bude potrebno

Politički direktori sastali se 5. i 6. decembra, kako bi razmotrili stanje u smislu provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH

Sa današnje press konferencije - Avaz
Kristijan Šmit - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Piše:

6.12.2023

Nakon dvodnevnog zasjedanja PIC-a, medijima se obratio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Podsjetimo, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastali su se 5. i 6. decembra 2023. godine u Sarajevu, kako bi razmotrili stanje u smislu provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

- Međunarodna zajednica je zabrinuta da nije postignut neki veliki napredak u Bosni i Hercegovini. 

Međunarodna zajednica smatra da je bilo nešto napretka, ali evropski put traži više.

Put ka Evropskoj uniji zahtijeva više integracije, a ne egocentričnosti. 

Građani BiH su spremni za EU, ali, nažalost, neki političari ostavljaju utisak da još nisu došli do te faze - kazao je Šmit i dodao kako je "EU spremna braniti BiH".

Na dvodnevnoj sjednici PIC-a razgovarano je i o državnoj imovini.

- Svi su se u regionu dogovorili oko toga, a mi smo jedini koji nemamo odgovor za to. Zbog toga se čekaju investicije. Mi smo na PIC-u izvijestili o radu komisije koja je radila na ovome i dogovorili se da svi moramo raditi zajedno na Parlamentu, kako bi se ova tema pokrenula s mrtve tačke, a MZ je spremna da pruži svoju pomoć. 

Treba raditi na jačanju sudstva, i jasan sam, ne dirajte Ustavni sud, ako bilo ko smatra da može napraviti sastav suda onako kako mu dogovara, nije u pravu.

Ustavni sud je nezavisna institucija i tražim od oba entiteta da imenuju kandidate u taj sud, ovo je vrlo ozbiljna tema. 

I ako želite da imate sud koji nije uspostavljen do kraja, ne možete s takvim sudom u EU. Moramo braniti Ustavni sud BiH i iskusne ljude koji rade tu - poručio je Šmit.

Šmit je naglasio kako je jasno ako bilo ko pokuša ugroziti državu BiH, da to predstavlja jasnu opasnost za zemlju i njenu budućnost.

- Međutim, ističem da smo spremni da štitimo BiH i njene građane ukoliko to bude potrebno - poručio je visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.