12 U CRVENOJ GRUPI

Ambasador Subašić ulaže diplomatske napore da evakuacija građana BiH iz Gaze uspije

Imamo slučaj, pojasnio je, da jedan bh. državljanin ima braću i sestre u Gazi i on traži da se oni evakuiraju

Sabit Subašić. Avaz

FENA

18.12.2023

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić ulaže diplomatske napore da evakuira sve građane BiH iz ratom zahvaćene Gaze. Od 12 osoba koje su aplicirale za evakuaciju, devet ih je u tzv. “crvenoj grupi“, a to znači da ih je veoma teško evakuirati.

Prije nekoliko dana je u BiH doputovalo dvoje djece, ali, kako je podsjetio, njihovi roditelji su još u Gazi.

Dopunski kandidirani

- Osim jedne osobe koja se naknadno prijavila, ostali građani su u tzv "crvenoj grupi", oznaka propisa koje izrađuju vlade Izraela i Egipta, i teško ih je evakuirati. Od 12 osoba koje smo dopunski kandidirali za evakuaciju, devet ih je u „crvenom“, tako da nisu mogli izaći. Postoje određeni razlozi i kriteriji prema kojima i dalje ostaju tamo – kazao je Subašić Feni.

Mi svakako, dodao je, nastavljamo da evakuiramo sve državljane Bosne i Hercegovine, one koji su najbliža rodbina, a to su, prema odluci Vijeća ministara BiH, roditelji, djeca, bračni supružnici.

- Ministarstvu vanjskih poslova BiH poslali smo dopunjenu listu, to je jedna osoba s BH pasošem. Kada Ministarstvo verificira zahtjev, prosljeđujemo izraelskoj i egipatskoj strani. To je procedura koja se mora poštovati – istakao je ambasador Subašić.

Imamo slučaj, pojasnio je, da jedan bh. državljanin ima braću i sestre u Gazi i on traži da se oni evakuiraju. Ali, nažalost, prema kriterijima koje je uspostavilo Vijeće ministara BiH, oni ne ulaze u kategoriju da budu na spisku za evakuaciju.

Jedan specifičan slučaj

Također, specifičan je slučaj jednog državljanina BiH. Njegova žena i djeca su evakuirani i prebačeni u BiH, ali on je u tzv. 'zelenoj kategoriji“. Može izaći iz Gaze, i počeo je proces evakuacije, ali je zaustavljen na graničnom prijelazu Rafah uz obrazloženje da se radi o sigurnosnim razlozima.

- Uputio sam mnogo verbalnih nota Ministarstvu vanjskih poslova Egipta, razgovarao s visokim diplomatima, ambasadorima, s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Egipta koji je bio vrlo izričit da ta osoba nema uslova da uđe u Egipat – naveo je Subašić.

Naša obaveza, zaključio je, jeste da nastavimo s procesom evakuacije svih građana BiH. Iako je to teško zbog niza okolnosti, nastojat će svim diplomatskim sredstvima da evakuacija građana BiH iz Gaze bude uspješna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.