TUZLA

Premijer Nikšić i ministar Lakić na obilježavanju Dana rudara u Mramoru

Zadatak svih nas jeste da vam omogućimo bolje uslove i sigurnost na radu, rekao je ministar Lakić

Sa današnjeg obilježavanja. Vlada FBiH

H. J. I.

21.12.2023

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su u krugu Rudnika Mramor kod Tuzle prisustvovali obilježavanju Dana rudara, kao i 65. godišnjici postojanja ovog rudnika. Ministar Lakić u svom obraćanju čestitao je svim rudarima i rudarskim penzionerima, 21. decembar koji se u znak sjećanja na rudarski štrajk 1920. godine obilježava kao Dan rudara.

Vrijedni i časni ljudi

Istakao je da prepoznatljivost Tuzlanskog kantona, između ostalog, i leži u postojanju rudnika, a prije svega rudara kao vrijednih i čestitih ljudi, te dodao da je Tuzla ponosna na tradiciju rudarenja i činjenicu da su u izgradnji njenih savremenih obilježja možda najviše doprinijeli upravo rudari.

- Rudnici Kreka su prepoznatljivi kako u Bosni i Hercegovini, tako i u okruženju i dalje u Evropi. Milioni i milioni tona uglja iz Kreke su izgradili gradove. Prije svega grad Tuzlu, Lukavac, Živinice, Srebrenik, Kalesiju i mnoga rudarska naselja i sela - rekao je Lakić.

Naveo je da su rudari u drugom dijelu ove godine uspjeli popraviti rezultate u proizvodnji uglja, iako, kako je istakao, stanje koje je nova uprava zatekla u Rudniku Kreka nije bilo dobro, posebno kada je riječ o proizvedenim količinama uglja za potrebe Elektroprivrede BiH.

Rješavati probleme

- Rad nove uprave Kreke već daje bolje rezultate i očekivanja su da se stabilizuje proizvodnja uglja u rudniku, uz tendenciju postepenog rasta s ciljem dostizanja optimalne proizvodnje za pozitivno poslovanje. Moramo gledati objektivno na probleme koji postoje, ne stavljati ih pod tepih, nego uhvatiti se s njima u koštac i rješavati ih - rekao je federalni ministar.

Kazao je da, uz svijest o opasnostima i riziku koje nosi rudarsko zanimanje, težak posao koji rudari obavljaju zaslužuje duboko uvažavanje.

- Rudari su i u teškim situacijama uspjeli dizati se i uspravljati i to moramo i ovaj put. Uporno, korak po korak, rješavati probleme, da heroji koji svoj radni vijek provode u potpuno drugačijim uslovima rada dobiju bolji rudarski status. Vi, komorati, svakodnevno rizikujete svoje živote silazeći u duboka okna kako biste zaradili plaću i osigurali egzistenciju svojim porodicama. Zadatak svih nas jeste da vam omogućimo bolje uslove i sigurnost na radu. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će raditi na tome da se ti uslovi unaprijede, kao i da vaša profesija bude cijenjena onako kako to zaslužuje. Želim vam mnogo sreće i zdravlja u narednoj godini, da nižete uspjehe u svom radu i još jednom svim rudarima čestitam Dan rudara uz rudarski pozdrav “Sretno!” - poručio je ministar Lakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.