POVEĆANA POTRAŽNJA

Podaci Vanjskotrgovinske komore: Koliko smo oružja izvezli u Izrael!?

Eksploziva, baruta, detonirajućih fitilja, udarnih kapsula, električnih detonatora i eksplozivnih kapsula izvezli smo dvostruko više lani nego u 2022.

Pripremljeni eksplozivi i detonirajući fitilji dominirali. Facebook

Nerma Ajnadžić

22.1.2024

Povećan je izvoz robe iz Bosne i Hercegovine u Izrael tokom 2023. godine.

Konkretno, izvezli smo robe u vrijednosti od 26,7 miliona KM, što je povećanje za 12 miliona KM ili čak 123 posto u odnosu na prethodnu godinu.

To su podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine koje smo dobili.

Posljednji podaci

Nakon početka rata u Pojasu Gaze, čije stanovnike nemilosrdno ubijaju izraelske vojne snage, u javnosti se povukla tema koliko oružja ustvari BiH izvozi u Izrael. Prema posljednjim podacima Vanjskotrgovinske komore za 2023. godinu, u najznačajnije izvozne tarife prema Izraelu spadaju eksplozivi, pripremljeni eksplozivi, barut, detonirajući fitilji, udarne kapsule, električni detonatori i eksplozivne kapsule.

Eksploziv se izvozio u Izrael. Facebook

Navedenih stavki izvezeno je u vrijednosti višoj od 1,2 miliona KM, što je više od dvostrukog povećanja u odnosu na godinu ranije.

Najveći doprinos

Ipak, ukupnoj cifri izvoza za prošlu godinu najviše doprinosi povećanje izvoza masnoća, ulja biljnog i životinjskog porijekla za 14,3 miliona KM ili 337 posto, tako da ukupno izvezena vrijednost ovih proizvoda iznosi više od 18,5 miliona KM.

- Povećan je izvoz elektroindustrije, električnih mašina i uređaja, te ih je u analiziranom periodu izvezeno blizu dva miliona KM. U izvozu u Izrael zastupljena je i drvna industrija, zajedno s namještajem s madracima, nosačima madraca, u ukupnom iznosu od 2,5 miliona KM - rečeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Inače, 1.209.876 KM vrijednost je izvezenog oružja iz BiH u Izrael u 2023. godini. 392.754 KM vrijednost je izvezenog oružja iz BiH u Izrael u 2022. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.