PREDSJEDNIK NIP-A

Konaković: Saznao sam da je Komšić tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH

Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strana da je sam Komšić na sastanku s Ruteom tražio da ne otvori pregovore sa BiH

Elmedin Konaković. Fena

E. Ć.

25.1.2024

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković obratio se na tribini ove stranke održanoj u Novom Gradu.

Konaković je tom prilikom govorio i o sastanku koji je održan u Predsjedništvu BiH, a na kojem je, kako on tvrdi, Željko Komšić tražio da ne budu otvoreni pregovori sa Bosnom i Hercegovinom.

- Želim vas podsjetiti da smo mi, kada se otvorila prilika da BiH napravi jedan iskorak, bili spremni otići u Neum iako smo znali da je to politički rizik. Tada smo pokazali istinski da nam je država BiH važnija od stranke ili bilo kojeg ličnog benefita. 

Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strana da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Ruteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH. To je ta razlika između nas i njih, zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore - rekao je Konaković.

Dodao je da bi i "SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe ili pak osigurali da kadrovi ovih stranaka koji su danas u pritvoru izađu na slobodu". Potom se osvrnuo stanja u KS.

- Porodiljna naknada danas je u Sarajevu 1.200 KM, imenovani zvaničnici danas prijavljuju svoju imovinu, svaku promjenu koja nastane. 

Normalno je da djeca imaju subvenciju za vrtiće, postalo je normalno da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatne udžbenike, postalo je normalno da su riješene liste čekanja za dodjelu stanova šehidskim porodicama i porodicama poginulih boraca. 

I sve to se dešava u vrijeme finansijskog udara koji je utjecao na smanjenje prihoda od oko 100 miliona KM. I sve ovo je normalno u Sarajevu i samo u Sarajevu jer ovdje NiP lideriše procese - istakao je Konaković.

Govoreći o federalnom nivou, rekao je da je stanje deset puta gore nego što se i može zamisliti. 

Istakao je da je posebno velika šteta napravljena u Javnom preduzeću Autoceste FBiH i Elektroprivredi BiH, a da stanje nije najbolje ni u BH Telekomu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.