OŠTRE KRITIKE

Ambasada SAD: Novi proces odabira za pozicije u VSTV-u je korak unazad

Upozoravaju da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost korupcije i stvoriti utisak da članovi VSTV-a manipulišu procedurama zbog ličnih interesa

Majkl Marfi. Fena

S. S.

30.1.2024

Duboko smo zabrinuti zbog promjena u Poslovniku VSTV koje su usvojene sedamnaestog januara. Izmjene u članu 4. kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u VSTV-a predstavljaju veliki korak unazad. Sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4. obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu odabira, saopćili su iz Ambasade SAD.

- Sistem koji je usvojilo VSTV umjesto žrijebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću. Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTV-a.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV-a manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

Nesretna je okolnost da u periodu kada se od VSTV-a očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTV-a donose odluke koje još više utječu na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTV-u i pravosuđu u širem kontekstu. Američka ambasada zbog toga poziva VSTV da preinači ovu odluku.

Odajemo priznanje manjem broju članova VSTV-a na čelu s predsjednikom Lagumdžijom koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu s međunarodnim standardima tako što su glasali protiv ove pogrešne odluke - navode iz Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.