FUNKCIONER SDS-A

Nešković: Vladajuće stranke na nivou BiH neće podržati izmjenu Izbornog zakona

Očigledno je da, naglašava on, vladajućoj strukturi na državnom nivou, počevši od SNSD, a i svim drugim ne odgovara izmjena Izbornog zakona

Želimir Nešković. SDS

S. S.

20.2.2024

Siguran sam da SNSD i njihovi partneri iz vladajuće većine na nivou BiH neće pristati da se Izborni zakon BiH izmijeni i da neće dozvoliti da se stvari pomjere ni za pedalj jer im postojeći omogućava manipulacije i potpunu kontrolu izbornog procesa, izjavio je Želimir Nešković, potpredsjednik SDS-a i delegat u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nešković kaže da se, da je bilo stvarne namjere, već trebalo ući u završnu fazu izmjene Izbornog zakona.

- Jako mi je žao što smo došli u drugu polovinu februara i još uvijek samo razgovaramo o Izbornom zakonu - navodi Nešković.

Fer i pošteni izbori

Očigledno je da, naglašava on, vladajućoj strukturi na državnom nivou, počevši od SNSD, a i svim drugim ne odgovara izmjena Izbornog zakona.

- Nisam siguran da će oni pristati na izmjenu izbornog zakona i neće dozvoliti da se stvari pomjere ni za pedalj jer im ovaj postojeći omogućava manipulaciju i potpunu kontrolu izbornog procesa, ne samo na izborni dan, nego i u cijelom predizbornom periodu, kao i u pripremi za izbore - naglašava Nešković.

On navodi da se SDS zalaže za izmjene koje bi omogućile fer i poštene izbore.

- Mi se, između ostalog, zalažemo za uvođenje skenera na biračkim mjestima, video nadzor na ulazima u biračka mjesta. Isto tako insistiramo na tome da se izvrši od strane ljekara specijaliste psihofizička sposobnost kandidata. Smatramo i da treba uvesti i dvokružni sistem biranja kada su u pitanju inokosne pozicije - precizirao je on.

Nešković navodi da je Zakon o Ustavnom sudu BiH kamen temeljac svih zakona u Bosni i Hercegovini.

U interesu svih naroda

- Treba pustiti da taj zakon dođe na dnevni red, a kakvu će sudbinu doživjeti vidjet ćemo. Imamo vremena da ga korigujemo i smatram da je u interesu svih naroda u BiH bolji zakon o Ustavnom sudu BiH - poručuje on.

Nešković podsjeća da je još 28. avgusta na sjednici Doma naroda PS BiH predložio izmjenu tog zakona, ali da se ni na jednoj sjednici nije našao na dnevnom redu.

- Ja sam izmjenu predložio u skladu sa Poslovnikom, ali ni onda kada je Kolegijumom predsjedavao Nikola Špirić, a ni nakon toga se nije našla na dnevnom redu. Ja i dalje insistiram da se to ispravi jer se meni kao izabranom predstavniku srpskog naroda iz Republike Srpske na taj načini oduzima pravo da delegiram prijedloge. Ovde imamo, ne samo derogaciju poslovnika, nego i kršenje Ustava BiH jer na ovaj način može sutra biti i kršenje poslovnika o radu na drugim mjestima. Ne znam kolike razmjere može imati ovakav način vođenja sjednica - upozorava Nešković.

Mogu da prijetim, dodao je on, da po ovom pitanju postoje pritisci od strane SDA i bošnjačkog kluba i istakao da se sa takvom praksom mora prekinuti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.