LOKALNI IZBORI 2024.

Kakvi su izgledi za ponavljanje rezultata iz 2020. godine: Ko će biti kandidati trojke za načelnike

Male su šanse da će Tanović i Mandić opet uspjeti ujediniti stranke trojke oko sebe

Muzur, Čengić, Karić, Tanović, Mandić. Facebook

Danijal Hadzovic

24.2.2024

Stranke trojke su na izborima 2020. godine odlučile nastupiti sa zajedničkim kandidatima, što se ispostavilo kao dobitna kombinacija. Naime, zajednički kandidati trojke ostvarili su pobjede u tri od četiri gradske općine (u Novom Gradu je „za dlaku“ pobijedio Semir Efendić, tada kandidat SDA), kao i na Ilidži.

Sigurna imena

Ono što je izvjesno jeste da će i na izborima koji slijede stranke trojke vrlo vjerovatno izaći sa zajedničkim kandidatima. No, malo je vjerovatno da će to biti identična postava kandidata kao na prošlim izborima. Vrlo je izvjesno da će Nermin Muzur i Irfan Čengić, načelnici općina Ilidža i Stari Grad, zadržati svoju podršku.

Muzur: Nema puno pritužbi. Općina Ilidža

Muzur nije imao previše pritužbi na rad niti je izazivao trzavice unutar trojke. S druge strane, iako prema Irfanu Čengiću postoje različiti animoziteti, uključujući i njegovu vlastitu partiju SDP, činjenica da je tek krajem prošle godine izabran za načelnika, kao i da Stari Grad nema bolje rješenje, garantirat će mu nominaciju (a vjerovatno i pobjedu).

Čengić: Tek zasjeo. Facebook

Teža situacija

Mnogo teža pozicija će biti načelnicima općina Novo Sarajevo Hasanu Tanoviću i Centar Srđanu Mandiću. Naime, u Novom Sarajevu trojka se odavno raspala, a sam Tanović je nakon pridruživanja SDP-u u svojoj općini formirao novu većinu sa SDA.

Sličan scenarij, ali s drugim akterima, imamo i u Centru. U ovoj općini protiv načelnika Mandića pobunio se Općinski odbor Naroda i pravde, koji je, u sadejstvu sa SDA i njenim koalicionim partnerima, pokrenuo i neuspješni opoziv načelnika. Mandiću i Tanoviću su mnogi unutar trojke zamjerali i ostvarene rezultate na pozicijama načelnika.

Mandić: U nemilosti NiP-ovaca. Fena

Uzimajući u obzir navedeno, male su šanse da će Tanović i Mandić opet uspjeti ujediniti stranke trojke oko sebe. Stoga, iako bi za stranke trojke sve osim zajedničkih kandidata bilo ravno porazu, posebno u kontekstu najava da bi SDA mogla imati zajedničke kandidate s DF-om i SBiH, jasno je da na predstojeće izbore vjerovatno neće moći izaći u istom sastavu.

Tanović: Razbijena koalicija. Općina Novo Sarajevo

A u odlučivanje ko će biti zajednički kandidati morat će se prije svega uključiti rukovodstva stranaka, s obzirom na to da se općinski odbori stranaka trojke i nisu pokazali kao koherentna grupa. 

Karić: Želi još jedan mandat. Facebook

Sudbina Karić

Da se ponovo nađe na poziciji gradonačelnice, uveliko se nada i očekuje Benjamina Karić te u tom cilju već uveliko lobira. Ipak, procedura njenog izbora nešto je kompliciranija, s obzirom na to da se ne bira direktno na izborima, nego kroz Gradskog vijeće Sarajeva, a, prema pouzdanim informacijama, zbog njenih poteza i populizma mnogi u koaliciji nisu oduševljeni idejom njenog ponovnog izbora, posebno unutar Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.