ANALIZIRAMO

Javna prepucavanja na svakom koraku: Šta su uzroci raskola u SDP-u

Klasične frakcije ne postoje, nego samo interesne grupe koje su duboko isprepletene

Predsjedništvo SDP-a: Unutrašnji problemi. SDP

25.2.2024

Nermin Nikšić tokom svog upravljanja SDP-om nastoji ponuditi drugačiji stil od svog prethodnika Zlatka Lagumdžije.

Iako Lagumdžijino kontroliranje svake organizacije SDP-a nije bilo pohvalno, ni Nikšićevo puštanje da se stvari dešavaju ''svojim tokom'' i interveniranje tek kada nastane problem nisu nešto što se sviđa članstvu ove stranke.

Šteta i jarani

Da SDP nije naviknut ponašati se kao vlast, pokazalo se više puta, s obzirom na to da od početka ovog milenija osvajaju tek svaki treći mandat, ali, nakon svakog mandata na vlasti, izroni mnoštvo problema. Razlog za to je taj što, nakon opozicionog djelovanja, većina funkcionera očekuje neke funkcije, a nije moguće da ih svi ostvare.

To izaziva brojne svađe, ali klasične frakcije ne postoje. Postoje interesne grupe koje su duboko isprepletene. Tako, naprimjer, Nermin Nikšić nije u dobrim odnosima s načelnikom Starog Grada Irfanom Čengićem, ali jeste s predsjednikom SDP-a KS Adnanom Štetom, koji je dobar prijatelj Irfana Čengića. Takvih slučajeva je još mnoštvo.

Problemi postoje u Kantonu Sarajevo, gdje je Adnan Šteta pokušao smijeniti neke općinske organizacije, a onda su one pokušale smijeniti njega.

Ipak, Šteta ih je umirio obećavši im neke pozicije. Nakon toga je postavljena radna grupa u Novom Sarajevu, a time je izvisio Samir Suljević, inače blizak Zukanu Helezu, što bi moglo uzrokovati dodatne probleme u vrhu stranke. Za vrh stranke predstavlja problem i to što se Denis Bećirović od izbora u Predsjedništvo BiH ne pojavljuje na sjednicama organa stranke.

Novi problem u SDP-u je izbio u Mostaru, kada su nastale dvije struje, od kojih jedna nije bila za koaliciju sa SDA. Na kraju je sve puklo oko ministra Zanina Vejzovića, a Centrala stranke je stala na stranu Anera Žuljevića i Lane Prlić te je imenovana radna grupa u SDP-u Mostar. U svemu tome je izvisio i Arman Zalihić, koji je dobio podršku heroja odbrane Mostara Zorana Perića.

Problemi u Sarajevu

Do linije pucanja je dovelo kada su u SDP-u Stari Grad primljene osobe koje su ranije smatrane odgovornima za rušenje izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva. Na to nisu reagirali ni Kantonalna organizacija SDP-a ni vrh stranke.

- Ne želim da prihvatim da izdajice Bogića Bogićevića postaju članovi SDP-a - rekao je za „Avaz“ Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH i predsjednik SDP-a Centar.

Revolt i različita mišljenja izaziva i to što bi se u SDP 12 godina nakon isključivanja, mogao vratiti kadar iz Cazina Ekrem Prošić zvani Maršal, koji je, smatra članstvo, izdao SDP zbog Željka Komšića.

Situacija u RS

Izraženo nezadovoljstvo kod dugogodišnjih članova postoji i u RS, jer svim procesima upravlja Vojin Mijatović, koji se prije nekoliko godina priključio stranci, čime je marginaliziran Enes Suljkanović, koji je dugo godina prisutan u političkom životu RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.