"TO SE NEĆE DESITI"

Dodik: Neko na mala vrata pokušava uvesti nove nadležnosti Apelacionog suda BiH

Na nivou BiH poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH, tvrdi

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

N. H.

11.3.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su politčki predstavnici u Bosni i Hercegovini preuzeli obavezu zajedno ispuniti ono što se traži na putu ka EU. Kako dalje navodi, to podrazumijeva i donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene na način na koji su pristali kroz tijela koja su za to formirana. 

Napisao je da je svako odstupanje od toga pokušaj rušenja dogovorenih rješenja. 

- BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju s nama. RS je čvrsto opredijeljena za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega - kazao je Dodik.

Prema riječima predsjednika RS, to pokazuju usvojeni zakoni, koji ne bi zaživjeli bez odobrenja manjeg bh. entiteta.

- Za nas je najvažnije da je RS u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost. Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Šmita (Schmidt) i Marfija (Murphy) i pokazala da se dogovor može postići. Zakon o sudu nije usaglašen i bit će usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana. Neko pokušava da iskoristi evropsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti Apelacionog suda. To se neće desiti - navodi Dodik.

Dodik ističe da će se na nivou BiH poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH. 

- Došlo je vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim evropskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.