KADAR HDZ-A

Čavara: Vjerujem da će otvaranje pristupnih pregovora biti prekretnica u političkom životu BiH

Jačanjem povjerenja mislim da će biti i puno više prostora za kompromis, rekao je

Marinko Čavara. Fena

FENA

12.3.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara pozdravio je najavu pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora Evropske unije s BiH.

- Ja se nadam da ono što smo uradili kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i kroz politički dijalog i konsenzus o ključnim pitanjima, biti dovoljno da dobijemo pregovarački status. Nadam se da će biti i konkretan datum, a što će opet omogućiti da krenemo i u nove reforme koje će doprinijeti i pristupanju evropskim fondovima i stvaranju boljih životnih uvjeta u BiH, ali i ukupnoj stabilizaciji političkih odnosa u zemlji - izjavio je Čavara za Fenu.

Dodaje da s optimizmom gleda na predstojeće dane i 21. marta kada s očekuje i konačna odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

- Hoću vjerovati da će to biti jedna nova prekretnica u političkom životu BiH. Vidjeli smo kako se teško postižu dogovori. Očito je da imamo nedostatak povjerenja i držanja nekih svojih krajnjih pozicija u pregovorima. S jačanjem povjerenja mislim da će biti i puno više prostora za kompromis. Zato i mislim da je ovaj put dogovora aktualne parlamentarne većine, koja je izdržala mnogo duže nego su joj neki prognozirali, zapravo, najbolji način za buduće djelovanje. Trebamo se takmičiti ko će više doprinijeti stvaranju boljeg ambijenta za život svih u BiH - poručio je Čavara u izjavi za Fenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.