NE SLAŽU SE S ODLUKOM

Stižu reakcije iz RS: Donijet ćemo svoj izborni zakon

Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i RS tako nešto u načelu odbija, rekao je Stevandić

Dodik i Stevandić. Srna

N. H.

26.3.2024

Nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidt) da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, iz RS stužu reakcije. 

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je kazao "da nadležni organi trebaju donositi zakone, a ne Šmit" 

- Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i RS tako nešto u načelu odbija - kazao je Stevandić. 

Predsjednik Demokratskog saveza (DEMOS) Nedeljko Čubrilović je ocijenio da domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima. Naglasio je da "Šmit nikako nije smio dozvoliti nametanje izmjena".

- Pogotovo je na tom planu nedopustivo davati ovlaštenja nekakvoj Centralnoj izbornoj komisiji BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje ko će, gdje, šta i kako raditi. RS ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem evropskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet - naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne partije Darko Banjac je ovo nazvao "katastrofalnom odlukom" i istakao da RS treba donijeti svoj izborni zakon. 

- On bi želio da nametnutim odlukama i silom promijeni odluku građana. Ako govorimo o ugroženoj bezbjednosti, mislim da je Šmit jedini čovjek koji ugoržava bezbjednost cijele BiH - rekao je Banjac.

Napomenuo da Šmit nije visoki predstavnik imenovan od Vijeća bezbjednosti, ali i da po bonskim ovlastima nema pravo nametnuti odluke o izmjenama zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.