GDJE SU UBICE

Obilježena godišnjica smrti nekadašnjeg doministra FMUP-a: Ni nakon četvrt stoljeća nema pravde za Leutara

I danas su tu „repovi“ koji su i tada bili u policijsko-sigurnosnim strukturama, kaže Ivica Leutar

Grob pokojnog Leutara: Ubijen prije 25 godina. Avaz

Meliha Smajkic

28.3.2024

Tačno 25 godina navršilo se od smrti Joze Leutara, doministra Federalnog MUP-a. Otad do danas nisu pronađeni, a time ni procesuirani nalogodavci i izvršioci ovog ubistva. Četvrt stoljeća se upravo porodica pokojnog Leutara bori da dođe do istine i pravde.

Ko je kriv

Ko je i zbog čega naredio to ubistvo? Ko ga je izvršio? Pitanja su to na koja Ivica Leutar, sin pokojnog doministra, zajedno sa svojim najbližima, traži odgovore.

Iako se činilo da će se ovaj slučaj, napokon, rasvijetliti i da će pravosuđe na svojevrstan način dobiti vjetar u leđa, a nakon što je Ustavni sud BiH, u oktobru 2021. godine, u cijelosti prihvatio njegovu žalbu, kojeg je kao apelanta zastupao advokatski ured iz Mostara Dalipagić-Crnjac, ipak, optimizma za to trenutno nema.

- Ta presuda je zaista dobra i dobro potkovana. Pravosudni organ nam je potvrdio da vlasti ove države nisu provele valjanu istragu, a nakon toga je Tužiteljstvo navelo da će, između ostalog, saslušati veliki broj svjedoka. Ima neki spisak od, čini mi se, 200 ljudi. Bojim se da je sve to otišlo previše u širinu i pitam se radi li se to da opravdaju svoj rad - govori nam Leutar.

Leutar: Informacije s terena. Avaz

Naglašava kako mu dolaze informacije s terena, odnosno od ljudi koji se već nekoliko puta odazivaju na pozive Tužilaštva.

Nema istine

Ne gubi nadu i vjeru da će doći do istine o brutalnom ubistvu svoga oca, ali, kako veli, to će biti teško, ističući da je atentat na njegovog oca imao političku pozadinu.

- Nažalost, ti „repovi“ su još tu. To su oni koji su i tada bili u policijsko-sigurnosnim strukturama i koji su, da budem blag, krivo radili štiteći sebe i svoje postupke. Ko je preusmjeravao istragu, sakrivao dokaze? Ko je čuvao zaštićenog svjedoka u Norveškoj? Kako to da se neki danas nalaze u zemljama Europske unije, šta rade tamo, ko ih čuva - pita se Leutar.

Atentat 16. marta 1999.

Porodica i prijatelji danas će na mostarskom groblju „Masline“ položiti cvijeće na Leutarov grob. Atentat na Jozu Leutara izvršen je 16. marta 1999. godine eksplozivnom napravom postavljenom ispod njegovog vozila u sarajevskom naselju Ciglane. Od posljedica ranjavanja preminuo je 28. marta u bolnici na Koševu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.