IMA DRUGE PRIJATELJE

Dodik kontra Zapada: Ponosan sam što imam sankcije, ne mora Zapad priznati naše izbore

Poslao je nekoliko poruka, a dok su se neke ticale privrede, u mnogima je omalovažavao Zapad i isticao "prijatelje RS"

Milorad Dodik. RTRS

N. H.

3.4.2024

Milorad Dodik, predsjednik RS, obratio se medijima povodom svečanosti otvorenja privrednog sajma "Expo" u Banjoj Luci.

Dodik je ponovo pokušao prkositi, iako su mu uvedene sankcije i sve su veće blokade za pojedince i privrednike.

Poslao je nekoliko poruka, a dok su se neke ticale privrede, u mnogima je omalovažavao Zapad i isticao "prijatelje RS". 

- RS je danas organizator ove manifetacije, čime je pokazala stabilnost. Zahvalni smo Srbiji na svemu, a RS će nastaviti sa svim drugim zemljama da radi koje žele da s nama rade. Za dva dana nam dolazi delegacija iz Mađarske, države koja za razliku od Njemačke govori kako ovdje ne želi ulagati. Njemačka je rekla da će nam obustavit projekte, i jesu neka tri projekta. Ali njemačke firme ne žele da raskinu ugovore koje ovdje imaju i to traje do maja, a nakon maja ćemo to riješiti - kazao je Dodik.

"Privreda pobjeđuje sve"

Predsjednik RS poručuje da taj entitet ima snažnu privrednu aktivnost.

- Doskora smo imali isto penzionera i isto radnika i uprkos tome pokazujemo svoju sposobnost i to je glavni problem zemljama sa Zapada jer ne žele da uspijemo. Žele da smo invalid i da molimo. Način na koji oni djeluju najviše će utjecati da će nas odvući od interesa za BiH. Mi danas imamo ovdje 300 izlagača i to govori da privreda pobjeđuje sve - istakao je Dodik.

"BiH teret RS-u"

Naravno, neizostvani su bili secesionistički komentari, te je govorio kako je "BiH teret RS-u".

- BiH je nama problem, jer RS bi bila sposobnija sama. Mi bismo danas bili lideri u pridruživanju EU da nije BiH. EU želi centraliziranu BiH. Ali neka znaju da se mi nećemo pomaći od ove priče da je Šmit nelegitiman. Rekao sam da je rok sedam dana da se to poništi. EU je rekla isto svoje. Ako to ne bude krajem ove i početkom iduće sedmice. Onda ćemo pokrenuti inicijativu da Parlament BiH to uradi, a ako i to ne prođe onda ćemo mi usvojiti svoj izborni zakon. I nek naše izbore ne priznaju sa Zapada, ne moraju, priznat ćemo mi i naši drugi prijatelji - naglašava Dodik.

Na kraju je naglasio i svoje prijatelje, poput Viktora Orbana, Aleksandra Vučića, te ljudima iz Slovenije i Hrvatske. 

- Vjerujem da nisam prolupao, ali sam ponosan što imam sankcije i što ne moram s njima da komuniciram. Ponosan sam na Vučića, Orbana i Putina i naše prijateljstvo. Ponosan sam na ljude iz Kine, Slovenije i Hrvatske koji su ovdje da ulažu. RS je u svakom smislu okrenuta ka Srbiji, to je naša matica i naš glavni grad je Beograd. Nije nam glavni grad Sarajevo, tamo nikad ne bih otišao da ne moram - kazao je Dodik.

Predsjednik RS je još jednom dokazao da i nije baš toliki zagovornik EU, kolikim se voli prikazati. Paralelno tome je rekao da ne priznaje državu BiH, glavni grad i govorio je da mu je Beograd glavni grad.

- S Mađarima imamo intenzivnu saradnju, oni su podržali naše poljoprivrednike i žele da ulažu u projekte koje je Njemačka obustavila. Odredili su nekih 70 miliona eura za to. Od maja ćemo krenuti s tim. Razgovaramo o saradnji iz oblasti energetike, a zajedno to radimo i sa Srbijom. Republika Srpska, Srbija i Mađarska mogu biti nova ekonomska unija i spona između svijeta koji se stvara - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.