21. APRILA

Prištinski mediji: Srbi će izaći na glasanje za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

Posebni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Saracin u četvrtak se sastao s predstavnicima Srpske liste

Severna Mitrovica. Anadolija

FENA

12.4.2024

Kosovski Srbi izaći će 21. aprila na glasovanje za smjenu gradonačelnika, etnički Albanaca u četiri općine na sjeveru Kosova uprkos odluci Srpske liste da ne učestvuje na glasanju za opoziv gradonačelnika.

Srpska lista, najjača stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, inicirala je potpisivanje peticije za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

No prošle sedmice predstavnici spomenute stranke saopćili su da neće učestvovati u glasanju za smjenu albanskih gradonačelnika koji su na vlasti u općinama na sjeveru Kosova došli nakon izbora u maju prošle godine nakon što su Srbi uglavnom bojkotirali izbore.

Reagirale ambasade

Kako prenose Reporteri.net., poziv Srpske liste nije umanjio želju građana da pravo glasa 21. april iskoriste za smjenu dosadašnjih gradonačelnika u općinama na sjeveru.

Također ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država tzv. Kvinte i ureda EU-a na Kosovu izrazili su u četvrtak žaljenje što su srpske stranke odlučile da ne učestvuju na glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri općine na sjeveru Kosova.

Posebni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Saracin u četvrtak se sastao s predstavnicima Srpske liste a nakon sastanka izjavio je da mu nije jasno kako se može postići kompromis kako bi ta stranka odustala od odluke o bojkotovanju glasanja za smjenu gradonačelnika.

Bojkotovali izbore

Vlada Kosova je pozvala građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje pravo i glasaju za ili protiv smjene gradonačelnika a kako bi glasanje bilo uspješno potrebno je 50 posto plus jedan od ukupnog broja upisanih birača.

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su prošle godine uglavnom bez učstvovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste, u novembru 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.