REAKCIJE

Redžo Kahrić o optužbama Rusmira Isaka, za "Avaz": Sve su to laži, sve mi se zgadi kad čujem Ramu Isaka!

Kad ga vidim ne mogu da ga slušam, odmah ga isključim, rekao je o Rami Isaku

Redžo Kahrić i Rusmir Isak. Avaz - Facebook

14.4.2024

Direktor Kazneno-popravnog zavoda u Zenici i sin ministra unutrašnjih poslova FBiH Rusmiru Isak uputio je jučer otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova ZDK Emiru Vrači, policijskom komesaru Admiru Gaziću i bivšem direktoru KPZ-a Zenica, a aktuelnom savjetniku ministra Vrače Redži Kahriću.

On je uputio njima žestoke kritike te tvrdi da mu oni pakuju te da je razlog za to jer nije unaprijedio sina Redže Kahrića.

Tim povodom smo kontaktirali Redžu Kahrića, koji kaže da nikada nije intervenirao za bilo šta vezano za njegovog sina.

"Ne bih molio za dijete"

- Dijete se zaposlilo 2013. godine za zatvorskog policajca-stražara. Nakon toga je 2019. godine nagrađen u starijeg zatvorskog čuvara-stražara. 2023. godine sam planirao da podnesem ostavku, ali mi nisu dali žena i jedan prijatelj, koji su mu rekli da se ne predajem, da bi to bio kukavički potez, a ako žele da me smijene-neka me smijene. Te 2023. godine moj sin je prebačen za višeg samostalnog referenta, što znači manju plaću nego što je bila na tom radnom mjestu. To mjesto niko sa fakultetom nije htio da prihvati, a on je prihvatio u nadi da će napredovati – istakao je Kahrić.

Dodaje da je bio javni konkurs za stručnog saradnika u sektoru za pravne poslove, s obzirom da on radi u tom sektoru i on se prijavio.

- On mu je lično rekao da se ne prijavljuje, jer ima nekog svog da zaposli. Dijete to nije poslušalo i hrabro se prijavilo. Bio je prvi na konkursu. Od tih ljudi u komisiji iz zatvora garantujem da niko nije bio na njegovoj strani, nego su ova druga dva člana vidjela ko je kakav. Bila bi mnogo veća razlika da je to objektivno, ali igrom slučaja on je bio prvi. Ne bih iz svoje časti molio to dijete za bilo šta. Daleko kuća i Rusmiru i njegovom ocu bila od moje – poručio je Kahrić.

Navodi da u Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija postoji službena tajna koja sprječava da se i nakon odlaska u penziju priča, ali ističe da pošto ga stalno prozivaju mora se oglasiti.

- To su čiste laži i neistine. Od 2017. godine kada sam postao direktor sve se zna šta sam uradio. Trošio se novac za Jack Daniels, Chivas, viljamovku, a ja sam to sve ukinuo. Imali smo svoje šljive i pravili smo rakiju. Dobili smo donacije i pravili smo i džem i pekmez, sušili smo šljive. Svaka rakija se zna gdje je otišla. Sada to voće propada – rekao je Kahrić za „Avaz“.

Ministar Isak je populista

Upitan šta je motiv napada na njeg, on kaže:

- Pretpostavljam da je razlog to što sam imao autoritet, ne može biti kao ja. Primisao sam ga kada je bilo primopredaja, a ništa od Ministarstva pravde nisam dobio da sam smijenjen. Pripremio sam tada komisiju, proveo sam ga kroz cijeli zatvor, upoznao sam ga s pomoćnicima, kazao mu na šta da skrene pažnju. On pravi vijest da je otišao obići hranu i pravi od toga svjetsku vijest, a to je njegov posao, to sam stalno obilazio. I to otišao je sa pola obezbjeđenja i pola osuđenika – kazao je Kahrić za „Avaz“.

Ističe da je sramotno da je kazao da se nikada ništa nije uradilo, jer time osim njega vrijeđa i sve njegove prethodnike.

- Kako vas nije stid, imate li imalo obraza? Na neverbalnoj komunikaciji znam kad me čovjek laže, kad čujem Ramu da kaže prvu rečenicu, on laže, može on nekog slagati, ali ja odmah vidim: „Ko si, šta si, da li lažeš“. Govori da je bio šef u policiji, a bio je narednik, zaposlio ga Fadil Jaganjac. Šta je s tobom, šta si ti radio u policiji bolan? Sramota me da čujem za stvari koje si radio, da sam ja to radio ne bih nikad ne bih bio u policiji. Sada svoj nerad i propuste prebacujete na mene. Nikada nisam komentarisao ni njega, ni njegovog sina, samo nek je što dalje od mene – naglasio je Kahrić za „Avaz“.

Kaže da je ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak populista.

- On počne pričati o zakonu BiH, meni se odmah prevrne u želucu. Vidiš odmah koliko ne zna čovjek osnovne stvari. Svako ko radi u policiji samo mu se može sve ovo zgaditi. Kad ga vidim ne mogu da ga slušam, odmah ga isključim – zaključio je Kahrić za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.