MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nešić o izmjenama i intervenciji Šmita: Jasno je da BiH danas nema Izborni zakon

U saopćenju je poručio kako je sve što je na snazi - "nezakonito i protivustavno"

Nenad Nešić. Avaz

B. C.

27.4.2024

Nakon mišljenja Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara da su izmjene i dopune zakona moguće ako se mijenja manje od 50 posto članova, a da je Šmit svojom intervencijom promijenio više od 70 posto Izbornog zakona, jasno je da BiH danas nema Izborni zakon, kaže ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

U saopćenju je poručio kako je sve što je na snazi - "nezakonito i protivustavno".

Dopuna jedne trećine propisa

- I to nije samo stav Republike Srpske, to je stav i Zakonodavne komisije Savjeta ministara koja jasno i nedvosmisleno kaže:

- Ured za zakonodavstvo skreće pažnju na odredbe člana 46. st. (3) i Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, kojima je propisano da je potrebno pristupiti donošenju novog propisa ako je više od polovine članova važećeg propisa već izmijenjeno‘ odnosno dopunjeno‘ ili se predlaže izmjena, odnosno dopuna jedne trećine propisa. Nakon treće izmjene, odnosno dopune propisa, potrebno je pristupiti donošenju novog propisa-, naveo je Nešić i priložio mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

Jednostavan izbor

- Bez donošenja novog Izbornog zakona ne postoji ni minimum pretpostavki za raspisivanje i održavanje lokalnih izbora. Svako postupanje, a da nije usvojen novi Izborni zakon, predstavlja krivično djelo. Pred svim strankama u BiH je jednostavan izbor: ili će u Parlamentu biti usvojen novi Izborni zakon ili se lokalni izbori ne mogu sprovesti, poručio je Nenad Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.