STOLJEĆIMA SE NJEGUJE

Zaštita geografskog porijekla: Glamočki krompir postaje brend

Glamočki krompir je do sada othranio veliki broj porodica i odškolovao mnoge vrijedne naučnike, a to radi i danas

Stoljećima se njeguje. federalna.ba

El. T.

27.4.2024

Glamočki krompir je do sada othranio veliki broj porodica i odškolovao mnoge vrijedne naučnike, a to radi i danas. Da se njegova proizvodnja dovede do više razine i dobrobiti za lokalnu zajednicu, prije šest mjeseci pokrenut je proces zaštite geografskog porijekla.

Projekt zaštite glamočkog krompira

U Glamoču je promoviran projekt zaštite glamočkog krompira. Projekt nosi naziv "Glamočki krompir – sprega čovjeka, prirode i privrede". Riječ je o svojevrsnom brendu u čiju čast se već 15 godina priređuje posebna manifestacija - Dani glamočkog krompira ili u narodu zvana Krompirijada, piše federalna.ba

Glamočki krompir je do sada othranio veliki broj porodica i odškolovao mnoge vrijedne naučnike, a to radi i danas. Da se njegova proizvodnja dovede do više razine i dobrobiti za lokalnu zajednicu, prije šest mjeseci pokrenut je proces zaštite geografskog porijekla.

- Proces je, u suštini, okončan, a zvanično oznaku porijekla će glamočki krumpir dobiti 30. 6. objavom u službenim glasilima - ističe Siniša Šolak, jedan od inicijatora zaštite glamočkog krompira.

- Do tada traje rok za eventualno podnošenje prigovora. Po isteku tog perioda donosimo rješenje o priznanju i upisujemo oznaku porijekla u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla u Bosni i Hercegovini - pojašnjava Miroslav Marić, stručni savjetnik u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Za takvo nešto trebalo je prikupiti cijeli niz dokaza.

Nadmorska visina

- Glamočki krumpir je specifičan. Sama nadmorska visina i bogatstvo skroba daju mu težinu, ljepotu i kvalitet, naravno, tako da smo na tržištu prepoznatljivi s tim proizvodom - naglašava Ilija Radoja, dugogodišnji proizvođač i član Udruge Glamočki krumpir.

Trebalo je prikupiti i dokaze da se ova povrtnica u Glamoču proizvodi godinama, za što se probrinuo Arhiv BiH.

- Našli smo vrijednu arhivsku građu koja je pripomogla u izradi eleborata. Stoljećima se na ovim prostorima ova poljoprivredna kultura proizvodi i njeguje i bila bi šteta da je nisu zaštitili na način kako to jesu - naglasila je Danijela Mrda, direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine.

- Cilj je da suzbijemo zloupotrebe glamočkog krumpira, koji je po svom kvalitetu nadaleko poznat, ali se pod njegovim imenom danas na tržištu prodaju razni krumpiri iz raznih krajeva, čak i država, uvozni krumpir itd. - ističe Nebojša Radivojša, načelnik Općine Glamoč (SNSD).

- Rješenjem same etikete putem QR koda, hologramske trake i raznih oznaka omogućili smo da svaki kupac može skeniranjem etikete s vreće doći do podataka o vrsti krumpira, imenu proizvođača, zasijanim površinama - pojašnjava Šolak.

Ta etiketa i dokumentacija koja garantira zaštićeno geografsko porijeklo poljoprivrednim će proizvođačima biti predstavljene u maju, a da bi koristili pravo na tu oznaku moraju biti članovi Udruženja „Glamočki krompir“ koja je nosilac tog prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.