KRITIKOVALI I LAGUMDŽIJU

Vlada RS pisala UN-u: "Usvajanje Rezolucije o Srebrenici bi izazvao unutrašnje sukobe"

Navode da bi to "bošnjački političari iskorištavali da prikažu Srbe kao genocidan narod"

Vijeće sigurnosti UN-a. Facebook

N. H.

2.5.2024

Finalni tekst Rezolucije o Srebrenici je nakon dugih konsultacija usvojen i upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a i svim misijama, a na to je reagirala Vlada RS. 

- Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda "ugrozilo bi dugotrajan poslijeratni proces zacjeljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje sukobe - navodi se u izvještaju koji je dostavljen Vijeću sigurnosti UN-a. 

Naveli su da je "krajnje neprihvatljivo pokretanje antisrpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, koja ima destabilizirajuće nastojanje da delegitimiše i vjerovatno ukine RS".

Kako se navodi dalje, mnoge druge zemlje "podržavaju njemačku rezoluciju jer ih je ambasador BiH u UN prevarom naveo da vjeruju da je BiH podržava". 

U izvještaju se naglašava da Predsjedništvo BiH nikada nikome nije dalo dozvolu da se zalaže za tu rezoluciju.

- Ni nosilac rotirajuće funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva, niti ijedan član samostalno ili dva zajedno, ni ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara prema Ustavu nemaju ovlaštenje da odlučuju o vanjskoj politici BiH. O njoj odlučuje samo kolektivno Predsjedništvo BiH, koje djeluje kao institucija - tvrdi Vlada RS u izvještaju, pa se nastavlja:

- Ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija sponzorstvom rezolucije bez odobrenja tročlanog Predsjedništva BiH teško i bezobzirno narušava Ustav BiH.

U Vladi RS tvrde da će "rezolucija biti jednostran i antisrpski dokument, koji ne priznaje da su sva tri konstitutivna naroda u BiH pretrpjela užasna stradanja usljed ratnih zločina". 

U izvještaju se, između ostalog, navodi da “ukoliko bi rezolucija bila usvojena, bošnjački političari i njihove pristalice koristili bi je kao političko oružje da Srbe označe kao genocidne i prikažu da su navodno samo Bošnjaci jedina grupa koja je teško postradala tokom rata”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.