ZZJZ FBIH

Edukativna predavanja o HPV za više od 700 učenika srednjih medicinskih škola u Mostaru

Na predavanjima je sudjelovalo preko 700 učenika iz obje srednje medicinske škole, a ukupno su održana 24 predavanja

3.5.2024

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u proteklom razdoblju organizirao je edukativna predavanja o humanom papiloma virusu (HPV) i imunizaciji protiv HPV za učenike Srednje medicinske škole Mostar i Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru te njihove nastavnike i roditelje.

Prezentirane informacije

Na predavanjima je sudjelovalo preko 700 učenika iz obje srednje medicinske škole, a ukupno su održana 24 predavanja. 

Kroz predavanja i diskusije dr. Barbara Knežević prezentirala je osnovne informacije o infekciji HPV-om, posljedicama po zdravlje te načinima prevencije i kontrole s fokusom na značaj imunizacije protiv HPV-a kao primarne prevencije u populaciji djevojčica i dječaka. 

Rekla je da iskustva zemalja koje su uvele imunizaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) pokazuju da se vakcinisanjem djevojčica i dječaka protiv HPV-a može spriječiti infekcija HPV-om i bolesti koje uzrokuje HPV, a to su u prvom redu karcinom cerviksa (vrata maternice), karcinomi u području usta, ali i drugi karcinomi te genitalne i negenitalne bradavice koje se javljaju kod velikog broja stanovnika. 

Istaknula je važnost kontinuirane edukacije mladih temeljene na pouzdanim znanstvenim informacijama te važnost veće informiranosti i aktivnog sudjelovanja mladih u zaštiti vlastitog zdravlja. Roditeljima je savjetovala da se odazovu na poziv škola i zdravstvenih ustanova na besplatnu imunizaciju protiv HPV-a i tako efikasno zaštite djecu od bolesti koje uzrokuje ovaj virus.

Pohvale učesnika

Predavanja su izazvala veliko zanimanje i pohvale učenika, nastavnika i roditelja. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine zahvalio se upravama, pedagozima, nastavnicima i učenicima srednjih medicinskih škola na sudjelovanju u zajedničkom podizanju svijesti o važnosti imunizacije protiv HPV-a, kao i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-a na podršci u realizaciji predavanja.

Učenicima i djelatnicima škola podijeljeni su edukativni i promotivni materijali o imunizaciji protiv HPV koji su pripremljeni u partnerstvu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNFPA i Udruge Kap.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je 2022. godine uveo cjepivo protiv HPV u program imunizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.