KCUS

Poruka 16. Pedijatrijske škole: Imunizacijom spašavamo živote naše djece

Veliki broj oboljelih imaju tešku kliničku sliku, neki završe i smrtnim ishodom

Značaju imunizacije. Facebook

Z. K.

14.5.2024

Eminentni stručnjaci iz BiH i zemalja regionu, u okviru uspješno održane 16. Pedijatrijske škole u Sarajevu, poslali su snažnu poruku javnosti o značaju imunizacije u cilju sprječavanje epidemija ali i gubitka života pacijenata pedijatrijskog uzrasta.

Imunizacija je uvijek aktuelna tema, a pojava epidemije morbila i velikog kašlja u Bosni i Hercegovini najbolji je pokazatelj i signal da je neophodno ozbiljnije se baviti i raditi na ovom pitanju.

Aktivnija promocija

- Moramo svi zajedno raditi aktivnije na promociji preventivnih mjera, među kojima imunizacija zauzima prvo mjesto, kako bismo suzbili pojave epidemija koje za posljedicu imaju veliki broj teško oboljele djece, od kojih neki završe nažalost i sa smrtnim ishodom.

 U vrijeme kada je medicina dosegla jedan izuzetno visok nivo i kada imamo mogućnost primjene najsavremenijih preventivnih protokola, nedopustivo je izbjegavati imunizaciju. 

Svjesni problema s kojima smo suočeni, ove godine smo jednu cijelu sesiju posvetili imunizaciji djece sa hroničnim bolestima, jer postoji evidentan strah kod roditelja ali i kod jednog broja zdravstvenih radnika da se imuniziraja djeca sa ovim zdravstvenim problemima – istakla je predsjednica udruženja/Udruge pedijatara Bosne i Hercegovine, prof.dr Hajrija Maksić.

Prof. dr Feriha Ćatibušić, specijalista pedijatar, subspecijalista neuropedijatar ukazala je na to da morbili mogu izazvati ozbiljne neurološke komplikacije u toku same bolesti, kao što je encephalitis.

- Prema statističkim podacima jedno od hiljadu djece oboljele od morbila umire. Vema ozbiljna komplikacija prebolovanih morbilla je kasni encefalitis, koji se javlja nekoliko godina nakon prebolovanih morbila, dovodi do progresivnog propadanja svih neuroloških funkcija djeteta i smrti. Zbog toga je veoma važna vakcinacija protiv morbilla. 

Bitno je istaći da vakcinacija protiv morbilla ne izaziva autizam. Djeca oboljela od neuroloških bolesti moraju se vakcinisati prema važećim programima. Veoma je mali broj djece koja imaju neku neurološku bolest, zbog koje se ne mogu vakcinisati.

Mogu se vakcinisati djeca oboljela od epilepsije, cerebralne paralize, sindroma Down, neuromišićnih bolesti, autizma. Djeca koja su imala febrilne konvulzije se također mogu imunizirati. Stalno trebamo voditi računa da vakcinacije spašavaju život – poručila je prof. dr. Ćatibušić.

Bitan segment ovogodišnje škole bile su i smjernice imunizacije djece sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, te djece sa reumatološkim autoimunim oboljenjima.

- Ovi pacijenti imaju sklonost ka razvoju težih i češćih infekcija i samo dobra procijepljenost kolektiva će adekvatno zaštiti imunološki najosjetljiviju djecu. Od neprocjenjivog je značaj podizanje svijesti kod roditelja ali i ljekara o značaju imunizacije, a pogotovo djece sa već postojećim poteškoćama  – kazala je mr. sci. dr Adisa Čengić, pedijatar, subspecijalista alergolog i klinički imunolog.

Direktor Discipline za zdravlje djeteta, prof.dr Edo Hasanbegović kazao je da KCUS ima jednu od najboljih Pedijatrijskih klinika u Bosni i Hercegovini, što potvrđuju i javno dostupni statistički pokazatelji.

- Raduje me da Udruženje/Udruga pedijatara BiH ima izvrsnu saradnju sa kolegama iz Mostara, Tuzle i Banja Luke, te da smo danas ugostili eminentne stručnjake i iz regiona. Pedijatrijska klinika KCUS-a ima izrazito stručne i educirane kadrove, koji se suočavaju sa nazahtjevnijim izazovima. 

Posebno smo ponosni na našu Intenzivnu njegu, neonatalnu i pedijatrijsku, za koju s pravom možemo reći da je jedna od najboljih u regionu. Činjenica da imamo neonatalnu i dojenačku smrtnost ispod 4 posto, što je puno bolji postotak nego u nekim zemljama EU i SAD, govori dovoljno o našem radu. 16.Pedijatrijska škola prilika je da nastavimo s dosadašnjom saradnjom, te razmijenimo najnovija saznanja i iskustva u sferi našeg rada i interesovanja – izjavio je prof.dr Hasanbegović.

Predstavnici SZO i UNICEFa za BiH prezentirali su njihove trenutne aktivnosti i izazove u imunizaciji, sa egzaktnim podacima anketa koje su proveli u našoj zemlji pomogli su da detekujemo ključne probleme niske stope imunizacije ali samim tim i otvorili mogućnosti djelovanja.

Oni su posebno istakli da je 16. Pedijatrijska škola odlična prilika za uspostavljanje puls oksimetrije kao skrining metode na urođene srčane anomalije koja se odavno provodi u svim razvijenim zemljma svijeta.

Daljnje djelovanje

Učesnicima škole, između ostalih gostiju i predavača, obratili su i prof. dr Aida Mujkić predsjednica Udruženja pedijatara Hrvatske, doc. prim. dr. sc. Branka Polić voditeljica Pedijatrijske splitske škole, kao i dr. med. spec. ped Denis Baš, predsjednik Udruženja primarne pedijatrije.

Doneseni su zaključci o daljem djelovanju Udruženja u cilju poboljšanja imunizacije koji će biti prezentirani svim nivoima vlasti i zdravstvenih ustanova jer je imunizacija jedna od preventivnih mjera koja zahtijeva angažman svih nas.

Poruka ovogodišnje Pedijatrijske škole: "Imunizirajmo našu djecu, vakcine spašavaju život“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.