VUČIĆ NE DOLAZI U NJUJORK

Puljić: Nijedna sjednica o rezoluciji o Srebrenici nije bila odgađana

Glasanje na Generalnoj skupštini o rezoluciji o Srebrenici je na dnevnom redu 23. maja u 16 sati po evropskom mjerenju vremena

Ivica Puljić. Twitter

N. H.

15.5.2024

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, ponovo je govorio o detaljima vezanim za rezoluciju o Srebrenici. 

Ponovio je da će izvještaj podnijeti Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ali i da će govoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Također, otkrio je da Aleksandar Vučić neće doći, iako je najavljen.

- Za sve vas koji vrijeđate žrtve genocida, za sve vas koji ste malodušni evo konačne, potvrđene, informacije iz tajništva Opće skupštine UN-a. Glasanje o rezoluciji o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995.godine, održat će se 23.05. u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Dakle, glasanje na Generalnoj skupštini o srebreničkoj rezoluciji je na dnevnom redu 23.05. u 16 sati po BiH vremenu. Skoro se u dan poklapa s obilježavanjem pristupa BiH, Hrvatske i Slovenije u Ujedinjene narode 22.05.1992.godine

I još nešto oko glasanja na Općoj skupštini. Nijedan datum, do sada, nije bio službeno potvrđen ... ni 27.04, 02.05, ni 16.05., tako da ništa nije bilo ni odgađano. To su bili datumi s kojima se spekuliralo, ali nijedan nije bio ni poslan u tajništvo UN-a koje vodi protokol.

Iz stalne misije Slovenije pri UN-u mi je potvrđeno i da je Vijeće sigurnosti dobilo novo pismo Željke Cvijanović u kojem ona tvrdi da je Denis Bećirović u Njujorku kao privatna osoba i da će kao takav sudjelovati u raspravi o BiH u srijedu na Vijeću sigurnosti.

Podsjećam da je ona, kao predsjedavajuća Predsjedništva, na Vijeću sigurnosti govorila prošle godine u aprilu iako nije imala saglasnost Predsjedništva i MVP. Ona sada optužuje Bećirovića da nema suglasnost Predsjedništva. Rusi će probati zamutiti vodu, ali neće proći - poručio je Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.