GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Novi detalji o sjednici na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici

Određeno je i vrijeme kada će se održati rasprava o rezoluciji o Srebrenici

Generalna skupština UN-a: Zakazana za 23. maj. AP

N. H.

15.5.2024

Sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana rezolucija o Srebrenici, zakazana je za 23. maj ove godine, a sada su se pojavili i novi detalji vezani za tu sjednicu. 

Naime, kako se vidi na ažuriranoj listi narednih sjednica koje će Generalna skupština održati, određeno je i vrijeme kada će se održati sjednica. 

Sjednica će početi u 10:00 sati po lokalnom vremenu u Vašingtonu, što je 16:00 sati po centralnoevropskom mjerenju vremena. 

Tada će se razmatrati o rezoluciji o Srebrenici. 

Lista sjednica Generalne skupštine UN-a. Screenshot

Podsjećamo, u nekoliko navrata se govorilo o tome kada će se održati ova sjednica. Spominjao se 2. i 16. maj, ali je na kraju odlučeno da će se održati 23. maja.

Njemačka i Ruanda su predložile ovu rezoluciju, a kompletna lista kosponzora izgleda ovako: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

Također, važno je napomenuti da je niz zemalja najavio da će glasati za rezoluciju iako neće biti kosponzori, a među njima je i Crna Gora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.