HRVATSKI AMBASADOR U UN

Hrvatski ambasador u UN-u pozdravio angažman Šmita: Hrvatska će nastaviti podržavati BiH

Ohrabrujemo BiH da napravi te korake blagovremeno i uspješno nastavi proces pristupanja, kazao je Šimonović

Šimonović: Ohrabrujemo BiH da napravi te korake. YouTube

Z. K.

15.5.2024

Hrvatski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ivan Šimonović iskazao je podršku svoje zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i djelovanju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Izrazio je i zabrinutost zbog dijela izvještaja u kojem se navode separatističke inicijative.

Sljedeći korak

Šimonović je naveo kako su usklađeni s Izjavom Evropske unije, ali je iznio i neke napomene.

Čestitao je BiH na “zelenom svjetlu” za otvaranje pregovora sa EU te napomenuo kako je sljedeći korak ispunjavanje uvjeta koje je Evropska komisija navela 12.10.2022. godine.

- Ohrabrujemo BiH da napravi te korake blagovremeno i uspješno nastavi proces pristupanja. To postignuće ne bi bilo moguće bez zakonodavnih i reformskih rezulatat BiH. Pohvaljujemo premijerku Krišto na njenom vodstvu, ali je to zajednički uspjeh koji pokazuje koliko toga se može uraditi kada postoji dovoljno saradnje izmđeu tri konstitutivna naroda - dodao je.

Pozdravio je angažman visokog predstavnika na, kako je rekao, očuvanju stabilnosti i funkcionalnosti BiH.

- To je posebno bilo važno kada je prošle godine odblokirao proces imenovanja Vlade FBiH. Također, potpuno podržavamo odluku o izmjenama Izbornog zakona kojom se osnažuje izborni proces - rekao je Šimonović.

Dodao je kako trenutni izborni sistem “onemogućava da Hrvati biraju svog predstavnika” i da je to potrebno promijeniti.

Ključno pitanje

- Izgradanja povjerenja je ključno pitanje za političku stabilnost BiH, a međunarodna zajednica treba promovirati. Na kraju, narodi u BiH trebaju preuzeti više odgovornosti za budućnost svoje zemlje i svoje dobrobiti. Neke separatističke inicijative koje su spomenute u izvještaju su zabrinjavajuće.

Smatramo da politička rješenja u BiH se moraju zasnivati na postojećem ustavnom poretku i sporazumu s drugim konstitutivnim narodima. Nadam se da će BiH očuvati zalet na putu ka EU - rekao je Šimonović i poručio da će “Hrvatska nastaviti podržavati BiH”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.