SLOVAČKI PREMIJER

Izvršen atentat na njega: Robert Fico je 2008. bio u posjeti BiH

Fico je pogođen u abdomen nakon sjednice Vlade u Handlovi i nalazi se u životnoj opasnosti.

Fico na sastanku u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

15.5.2024

Pokušaj ubistva na slovačkog premijera Roberta Ficu (60) šokirao je svijet.  

Fico je pogođen u abdomen nakon sjednice Vlade u Handlovi i nalazi se u životnoj opasnosti. Hitno je prebačen helikopterom u bolnicu gdje je operisan.

Susret iz 2008. godine 

Fico je bio član Komunističke partije, protivio se ulasku Ukrajine u NATO, poznat je i kao antivakser.

Tokom sastanka u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

On je 2008. bio u posjeti Bosni i Hercegovini. Sastao se tada sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Sastao se i sa delegacijom Vijeća ministara BiH sa predsjedavajućim Nikolom Špirićem na čelu.

Tom prilikom su Vijeće ministara i Vlada Republike Slovačke potpisali Sporazum o ekonomskoj saradnji te Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija.

Odnosi BiH i Slovačke

Tada je istaknuto da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike izuzetno dobri te da se, pored ostalog, i zbog međusobnih posjeta na najvišoj razini, bilateralni odnosi mogu još brže razvijajati, posebno na ekonomskom planu.

- Čestitam vam na postignutom napretku, koji ste ostvarili u procesu evropskih integracija i spremni smo podijeliti s vama dobra i loša iskustva u predpristupnom procesu - rekao je premijer Fico tom prilikom i naglasio da Slovačka ima najveći gospodarski rast u Evropskoj uniji, što može biti dobar putokaz i Bosni i Hercegovini u njenoj skoroj budućnosti.

Slovački je premijer također u razgovoru istakao da podržava jedinstvenu vanjsku politiku Evropske unije, jer se interesi pojedinih zemalja svijeta često prelamaju preko malih zemalja, kakve su Bosna i Hercegovina, odnosno Slovačka Republika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.